Лидерът на БСП Корнелия Нинова, народните представители от София област Иван Ченчев, Лало Кирилов и Радослав Стойчев се обявяват в защита на статута на Копривщица като град-музей.

Те защитават и позицията на общинските съветници на левицата в Копривщица, които се обявяват срещу посегателството - статутът на Копривщица като град-музей да бъде премахнат.

В своя позиция социалистите призовават общинските съветници от ГЕРБ да ревизират намерението си.

"Копривщица е символ на българщината, който представя уникалността и културното богатство на страната ни пред света. Копривщица ни дава и самочувствието на народ, който се гордее с историята и традициите си", заявяват от БСП.

По-късно от групата общински съветници от Местна коалиция "БСП лява България - за Стара Загора" излязоха с декларация срещу поставената вчера паметна плоча на сградата на местния театър "Гео Милев".

Паметният знак е за осъдените от Народния съд през 1945 г. за престъпления срещу участници в антифашистката съпротива в България.

"Остро възразяваме срещу поредния опит за подмяна на историческата истина и героизиране на тези, които въвлякоха България през Втората световна война на страната на фашистка Германия и нейните сателити.
Припомняме, че Народният съд е ангажимент и отговорност на държавата ни и по силата на Парижкия мирен договор и споразуменията между страните-победителки за съдене на виновниците за войната и изстъпленията срещу антифашистите, гласи декларацията на левите общинари.

С това (поставянето на паметна плоча с имената на избитите от Народния съд - б.р.) се снема всякаква съдебна и морална отговорност от хора, осъдени от Народния съд за убийства и злодеяния спрямо участници в антифашистката съпротива, се казва в декларацията.

Общинските съветници на БСП в Стара Загора настояват да бъде отменено решението от 29 юли 2010 г., с което е поставена паметна плоча срещу Народния съд на западната фасада на сградата на ДТ "Гео Милев". Мотивът им е, че така една културна институция като Драматичния театър става разделителен за обществото знак и осквернява паметта на нейния патрон Гео Милев.

Общинските съветници от БСП в града на липите искат плочата да бъде демонтирана, защото, по думите им, тя колективно оневинява престъпленията на фашистката власт, пишат те.

"България днес е правова държава и не възразяваме произнесените от Народния съд присъди да се преразглеждат от съдебната система, ако близките на осъдените желаят това. Ако има несправедливо осъдени, нека те да бъдат реабилитирани", се казва в декларацията.

Червените общинари искат от Министерството на културата да видят писмено отмяната на становището на бившия културен министър Вежди Рашидов по случая.

Нека всеки тачи паметта на своите си хора, независимо от коя страна на барикадата някога са били, но да не подвеждаме обществеността днес с полуистини или с подмяна на историческата истина.
И най-важното - нека никога вече в България да няма злодеяния, за да няма след тях и справедливо възмездие и човешки болки поколения наред след това, завършва декларацията на левите общински съветници в Стара Загора.