Зачестяват случаите със скиори и сноубордисти, потърсили помощ от Планинската спасителна служба край Банско, съобщават от "24 часа".

От 30 януари до 2 февруари са били проведени три спасителни акции. При различни инциденти шестима скиори - петима българи и един румънец, каращи извънпистово, се оказали в зоната над Демянишките улеи, откъдето не успели да се върнат. Наложило се да бъдат извеждани от планинските спасители с моторни шейни.

На 4 февруари мъж и жена от Украйна предприели туристически преход през хижа "Демяница" към хижа "Вихрен" през Тодорина порта. Те обаче били с неподходяща за зимата екипировка, а маршрутът не отговарял на възможностите им. Заради ураганния вятър те се отклонили от пътеката и се изгубили. Въпреки липсата на телефонна връзка с тях и погрешно подадена от трето лице информация двамата били намерени след двучасова акция в района на Каркъма. Те били премръзнали, но в сравнително добро състояние.

Скиор загина след сблъсък с друг на пистите в Банско

Скиор загина след сблъсък с друг на пистите в Банско

Тялото на загиналия е транспортирано за аутопсия

От Планинската спасителна служба призовават всички, които през почивните дни ще се отправят към планините, да бъдат отговорни към собствения си живот и този на хората, които им оказват помощ.

Заради затоплянето на времето и бурните ветрове през последните дни лавинната обстановка остава динамична и се препоръчва скиорите и сноубордистите да не напускат обработените ски писти, а туристите да се движат само по зимите маркирани маршрути.

Припомняме, на 3 февруари скиор загина след сблъсък с друг на писта на ски зоната в Банско.

БЧК преговаря за медицински вертолет

БЧК преговаря за медицински вертолет

Една от базите ще е в местността Черешарника, край главен път Е-79