За масово отравяне на кучета в центъра на Пазарджик сигнализираха природозащитници. Местната полиция е започнала разследване.

По думите на притеснени майки от града част от отровата била посипана и в парковете, където играят децата.

Пред Нова телевизия Галина Медарова заяви, че все още не е ясна точната бройка на отровените кучета, но до момента има информация за 15 пострадали животни. Тя допълни, че има сигнали и за 4-5 домашни кучета, които са починали.

Отровата е разпръсната в най-централните части на Пазарджик, включително в близост до паркове, училища, детски градини и площадки, обясниха природозащитниците и разказаха, че група деца сами опитали да спасят отровено куче, като му дали активен въглен. Според защитниците това е умишлен акт, който продължава вече седмица. Те твърдят, че подобни случаи има 2 пъти годишно - всяка пролет и всяка есен. На мнение са, че отровата е предназначена за бездомните кучета, за които няма отговорен орган в Пазарджик. За случая вече са уведомени общината и полицията.

От общината обаче твърдят, че не те отговарят за бездомните животни и препращат към зоополицията, която е към Областната дирекция на МВР. От там съобщават, че вече има образувани 2 досъдебни производства за 2 отровени кучета. Към момента извършителят не е разкрит.

По последна информация полицията в Пазарджик е опровергала информацията, че отровата за кучета е била разхвърлена по детските площадки, както и че броят на отровените животни е толкова голям.

"През миналата седмица е открит труп на едно улично куче. Има сигнал за друго починало домашно куче. Все още няма резултати от аутопсията, която трябва да каже точната причина за смъртта им", обясни пред БНР говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Той призова гражданите да използват официалния канал за общуване с полицията или телефон 112, а не фейсбук групи.

"Ние трябва постоянно да следим във Фейсбук кой какво пише и да правим проверки, без да сме официално сигнализирани", обясни той.