Кметът на Бургас Димитър Николов се срещна с Генералния консул на Република Турция в Бургас Сибел Аркан, за да се информира дали публикациите в турската преса за строителството на нова АЕЦ край Резово отговарят на истината.

Николов се позова на цитати на отговорни представители на турското Министерство на енергетиката и природните ресурси. Според тях се планира строителството на три електроцентрали, една от които край селището Игнеада, което се намира в непосредствена близост до Резово, съобщават от община Бургас.

„Жителите на Бургаски регион са изключително чувствителни по  теми, свързани с екология и туризъм и сегашната неяснота за намеренията на турската държава пораждат притеснения сред хората", обясни Николов.

Той припомни категоричното мнение на обществеността и резултатите от проведения референдум против строителството на петролопровода Бургас - Александруполис. „Световната практика показва, че на 100 км. от АЕЦ не се извършва туризъм и това притеснява жителите на Южното Черноморие", допълни още Николов. Според него, ще е добре бургаската общественост да получи по- бързо яснота по темата.

Според Аркан, темите за строителството на нови АЕЦ в Турция се коментира от години, заради необходимостта от енергия, която да покрие нуждите на увеличаващото се население на южната ни съседка.

Тя допълни, че се проучват всички възможности за добив на енергия от възобновяеми източници, както и последните технологии за гарантиране на сигурност на електроцентралите. Правителството е провело предварителни разговори с японската и руската страна за строителството на нови централи, като евентуална АЕЦ край Резово е на трето място след проектите за строителство на атомните централи Аккую и Синоп.

Стана ясно, че проучванията за АЕЦ, съвместно с японците е трябвало да стартират през април, но заради трагичните събития в Япония са отложени.

Аркан уточни, че Игнеада не е най-спряганото място за изграждане на АЕЦ и че няма решение на турското правителство. Генералното турско консулство в Бургас ще отправи запитване по повод поставения от кмета на Бургас въпрос.