Жител на кв. "Горно Езерово" потърси за помощ бургарския омбудсман заради незаконни строежи в квартала. Това пише в писмото си до медиите местният защитник.

Според жителя заради незаконното строителство, преминаващите бетоновози, горенето на автомобилни гуми, шума, голяма част от хората разпродават имотите си и напускат "Горно Езерово".

От информацията предоставена на бургаски омбудсман става ясно, че нарушителите изливат основите на своите незаконни домове най-често в петък. Това се правело, за да може основите да се втвърдят когато контролните институции почиват. Така според местния жител за няколко дни или седмица изниквало фамилно жилище.

Наскоро община Бургас е разрушила няколко такива сгради в "Горно Езерово", но техните стопани са започнали градежи на нови места.

Според омбудсмана нарушителите се възползват от бавната реакция на институциите и тълкуват това като "зелен" сигнал за незаконно строителство.

Той обяснява, че при констатация на такъв строеж следва съставяне на констативен акт, изчакване на възражения по акта и издаване на заповед за премахване на строежа.

Омбудсманът допълва обаче, че за физическото отстраняване на незаконна постройка е нужно повече време, тъй като трябва да се ангажира фирма изпълнител.

Той е категоричен, че до този проблем няма да се стигне ако институциите се намесят предварително и не допуснат бетоновозите в квартала.

След срещата с жителя на квартал "Горно Езерово", омбудсманът е изпратил сигнал до зам. кмета по строителството Чанка Коралска.

Омбудсманът призова общината да вземе мерки за да не минава през по-тежки и дълги процедури след застрояването.

Той подчерта, че е време да бъде разкрит "горещ" телефон за почините дни в Бургас, на който да се сигнализира за строителни нарушения.