Жители на бургаски квартал газят във фекални води въпреки реализиран проект за канализация, предаде БНР.

От общината обясняват, че той все още не е завършен, защото се чакат пари от държавата.

Става въпрос за проект за канализация за над 19 милиона лева. Той започва през 2014 г. и е насочен към тогавашните села Рудник и Черно море.

4 години по-късно Рудник и Черно море вече са квартали на Бургас. Канализацията обаче не стига до всички.

Една от най-проблемните улици е "Странджа", по която има множество дупки и трапове. Освен това през 2 месеца неподменената канализация се запушва и на хората им се налага да газят във фекални води.

Местните се оплакват, че от запушените тръби се носи неприятна миризма и се разнасят зарази.

"Проектът за канализация от 4 години е почнал, до нас още не е стигнал", разказват те и обясняват, че кметският наместник Таня Атанасова не взима никакво отношение по въпроса.

"Даже беше пуснала, че трябва да събираме пари от живущите на улицата, за да си оправим канализацията с наши средства", възмущават се жителите и допълват, че ако се налага, сами ще си я оправят. Тогава обаче няма да плащат данък на общината.

От Община Бургас твърдят, че проектът не е приключил, въпреки че на страницата им е с такъв статус.

По думи на ресорния заместник-кмет Руска Бояджиева до момента той е успешно реализиран и се очаква следващият транш на финансирането.

Тя посочва, че вътрешната канализационна и водопроводна мрежа е изпълнена наполовина, като до момента е получено финансиране в размер на 11 300 000 лева за периода 2014-2018 г.

"Отпускането на финансирането се случва поетапно и на отделни траншове и за съжаление това е причината то да се разтегля във времето", обяснява Бояджиева.