Обявиха червен код за пожари в 21 области в Северната и Южна България, а оранжев - в областите в Централна и Източна България, съобщи Нова телевизия.

В област Хасково, както и в област Пловдив е обявено частично бедствено положение, което влезе в сила на 12 юли и е с продължителност до седем дни, предаде БТА

В Хасково е обявено частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград заради два големи пожара, които обхващат землищата край селата Горноселци и Срем, където изгоряха три къщи, а в Горноселци - 10 къщи. Според кмета на Ивайловград Диана Овчарова положението край Горноселци е сложна, защото селото е обградено от борова гора, а пожарът е тръгнал и към съседното село Покрован.

От Министерството на вътрешните работи съобщиха, че има пожар в житен блок в землището на с. Устрем, общ. Тополовград, който е преминал и в широколистна гора. Все още не е локализиран, площта е неустановена.

Пожарът, който все още не е локализиран, в широколистна гора и сухи треви и храсти в землището на с. Гранитово, общ. Елхово, обл. Ямбол се разпространява в посока с. Мелница, общ. Елхово, обл. Ямбол и в посока с. Срем. Площта е неустановена, като с огъня се борят пожарникари, горски служители и местно население.

Изгорели къщи и коли при пожарите в Хасковска област

Изгорели къщи и коли при пожарите в Хасковска област

Няма пострадали, но много хора са били евакуирани

В Пловдивско е обявено частично бедствено положение в Хисаря и Калояново заради пожарите в землищата на хисарските села Песнопой и Михилци, и калояновските - Сърнегор и Отец Паисиево. Кметът на Хисаря Ива Вълчева посочи, че около 2000 дка са засегнатите площи от огъня в двете общини - Хисаря и Калояново.

Локализираният пожар край село Михилци е пламнал отново и екипи на пожарната се насочват към мястото. Има опасност огънят да достигне до вилна зона "Водния камък", над хисарския квартал "Миромир", подчерта още Вълчева.

Към гасенето на пожарите в Хасковско и Пловдивско се включиха и хеликоптери на Министерството на отбраната. Те ще помагат за гасенето на пожара от въздуха в землището на селата Песнопой Михилци.

Пожар има и в борова гора в землището на с. Студена, общ. Свиленград, обл. Хасково, който също не е локализиран, площта е неустановена.

Снимка 674371

Източник: БГНЕС

Главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза, че пожарите в Пловдивско са овладени и няма опасност за населените места.

Според директора на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Александър Джартов най-голямо предизвикателство е вятърът понеже в момента, в който се появи толкова силен вятър, пожарът незабавно става върхов. Това създава рискове за живота на пожарникарите и те не могат да овладеят пламъците, обясни още Джартов.

През деня пожар пламна и край село Сливка, област Смолян. Кметът на община Баните Павлин Белчев обяви, че е пожарът е овладян, като засегнатата площ е около 12-13 дка гора. На място има екип на пожарната и горски служители. Предполага се, че пожарът е причинен от паднало дърво върху далекопровод.

Овладян е пожарът край самоковското село Широки дол. Огънят е тръгнал от сухи треви и се разразява към гората над селото, а според кмета на селото това е умишлен палеж.

Припомняме, че през вчерашния ден на няколко места в страната избухнаха пожари, включително по границата със Северна Макдения, който гори вече повече от денонощие. Най-засегнати са обалстите Хасково и Пловдив, като в пловдивската Средна гора положението беше изключително сложно и се наложи включването на самолети на Министерството на отбраната. 

Пожар избухна и в самоковското село Радуил на надморска височина над 1900 метра. Огънят се е разразил на площ около един декар. В гасенето на огъня основно са се включили служители на горското стопанство и Национален парк "Рила".

Пожар пламна в гора в Самоковско

Пожар пламна в гора в Самоковско

С огнената стихия се борят и в общините Ивайловград и Тополовград

Областният управител на Пловдив Христина Янчева заяви, че община Хисаря има спешна нужда от доброволци за гасенето на пожара в района на кв. "Миромир", предаде БНТ.

Янчева призовава гражданите в близките общини и областта да се включат в гасенето на пожара, който е близо до за ВМА пълен с медицински изделия.

По думите на директорът на РД ПБЗН - старши комисар Васил Димов - днес е решителната фаза и е необходимо в гасенето да се включат колкото се може повече хора.

Доброволците трябва да са облечени с памучни дрехи - с блузи с дълъг ръкав, с дълги панталони и затворени обувки. Препоръчително е да се снабдят предварително с лопати и тупалки.