Водата във Варна и квартал „Аспарухово” вече отговаря на всички норми, регламентиращи качеството на питейната вода. Това твърдят от пресцентъра на ВиК-Варна.

По изследвани химически показатели всички взети проби са стандартни. 24-часовите проби на водата по микробиологични показатели също не дават отклонение. Те ще бъдат окончателно потвърдени утре между 10 и 12 часа.

Извършва се нормално хлориране. За експресното изследване на водата са взети проби от всички ключови точки от с. Каменар до „Галата”.

В „Аспарухово” са взети проби на ключови места – от района на Медицинския център и два детски градини. Нито една от пробите не дава отклонение от стандартите, което прави водата във Варна и пострадалия от наводненията квартал „Аспарухово” годна за пиене.

Припомняме, по-рано днес здравните власти издадоха предписание до ВиК-Варна за повишаване на работната доза хлор при обеззаразяването на водата и за провеждането на учестен мониторинг.

По-рано здравните власти призоваваха питейната вода в район „Аспарухово" да не се ползва за пиене и за приготвяне на храна. Препоръчва се ползването на бутилирана вода.