Четирима общински съветници във Велинград, включително и председателят на общинския съвет Бельо Мандраджиев, подадоха оставки. Те са от Движението за права и свободи /ДПС/, информира БНР.

Съветниците не са посочили мотив в подадените заявления за прекратяване на общинските си пълномощия. Заявленията са подадени в Общинската избирателна комисия /ОИК/ във Велинград, която трябва да се произнесе.

"Нелигитимният" член Кузов повлече оставки в ДПС

"Нелигитимният" член Кузов повлече оставки в ДПС

Оставка е подал и Нихат Кабил, други са наказани

Предполага се, че оставките са подадени под натиска на ръководството на Движението за права и свободи.

В края на месец юни от партията остро осъдиха поведението на своите общински съветници, които гласуваха за изграждането на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев. Мотивът на ръководството на ДПС е, че името на ген. Семерджиев е свързано с Възродителния процес като началник на Генералния щаб на армията.

Тогава от ДПС заявиха, че подобно поведение е недопустимо. Срещу това решение възразиха и от партия "Демократична България", и заведоха иск за отмяна на решението в Административения съд в Пазарджик.

От администрацията във Велинград съобщиха, че до произнасянето на ОИК Бельо Мандраджиев остава председател на Общинския съвет.

Припомняме, подобен скандал имаше през 2012 г. в Кърджали, когато Общинският съвет в Кърджали отхвърли кандидатурата на ген. Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали.
Групите съветници от БСП и ГЕРБ гласуваха "за", групата съветници от ДПС "въздържали се" и така генералът не получи званието.

Общинските съветници в Кърджали отхвърлиха номинацията за почетен гражданин на генерал Васил Делов по време на тържествената сесия на Съвета. Тя бе по повод 100 години от Освобождението на града.

Ген. Делов е командвал войските, освободили Източните Родопи на 21 октомври 1912 година. Неговата номинация е издигната от инициативен комитет, в който участват политици и общественици.