С цел да намали опашките пред касите, ЧЕЗ Електро България удължи срока за плащане на сметките от извънредното отчитане до 10 август, съобщават от компанията. Така срокът за плащане на последните сметки без лихви става общо 25 дни, за разлика от нормалния срок 10 дни.

От компанията се обръщат към клиентите да се възползват от удължения срок, за да избегнат опашките. Освен в касите на дружеството, клиентите могат да използват и офисите на Български пощи.

Ако се възползват от безкасовите начини на плащане, домакинствата от западна България ще се включат в лятната промоция на компанията „Ваканция". Промоцията цели да провокира клиентите да опитат безкасовите начини за плащане като по-удобни и спестяващи време и нерви. Алтернативите за плащане са: банкомат, платежно нареждане, разплащателна сметка и интернет (чрез системата „e Рау"). За безкасово плащане е достатъчно клиентът да въведе ИТН.

Струпването на голям брой клиенти пред касите е в следствие на извънредното отчитане поради промяната в цените на електроенергията, която бе одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Електромерите в Западна България бяха отчетени в кратък период от 10 дни (01.07 - 10.07.2007 г.) Затова всички сметки от цяла западна България бяха изготвени до 16ти юли. Извънредното отчитане наруши графика на непрекъснатото четене и концентрира всички плащания във втората половина на юли, за разлика от нормалния график, който имаше за цел избягването на натрупване на голям брой плащания наведнъж и в кратък срок.

От вчера уеб-услугата „Проверка на сметката" е възстановена с възможност за приемане и обработване на 60 едновременни проверки. Услугата беше временно блокирана за ден и половина поради претоварване на комуникационния канал.
За разширяване на възможностите за проверка на сметката дружеството откри специален горещ телефон - 0700 10 200 за столицата и 0700 10 010 за останалата част на Западна България на цената на един градски разговор.
Всеки клиент може да намери информация за състоянието на сметката, за следващото отчитане и срока на следващото заплащане в сайта на компанията - www.cezelectro.bg .