Кметът на София Бойко Борисов обеща, че положението с боклука в столицата ще бъде овладяно до края на деня. Той допълни, цитиран от БНР, че забавянето идвало от оформянето на договорите с новите работница по чистота и от прекратяването на договора с концесионера „Новера".

Борисов коментира още, че този договор е създаден изцяло в ущърб на общината. Той добави, че съветниците от БСП са били наясно какво е заложено в сключените от „Новера" допълнителни договори.

За тях обаче кметът не е бил уведомен. Договорът ще бъде прекратен, когато бъде преразгледан от юристите на общината. Така тя се застрахова от евентуални неустойки по него.

Междувременно стана ясно, че се създава оперативен щаб за решаване на проблема с боклука в София. Това съобщиха съветниците от ГЕРБ  в СОС на пресконференция, цитирани от БиТиВи.

В него  ще участват кметът Бойко Борисов, представители на дирекциите "Околна среда" и "Мобилизационна подготовка" в общината, съветници от СОС. Покани за участие са отправени за участие на "Гражданска защита", Областната управа на София-град, РИОКОЗ и КАТ.

Общинският съветник Лорита Радева заяви, че общината предприема действия за почистването на районите на "Новера" в рамките на деня и на предстоящото денонощие.

Тя коментира, че не може да се говори за сключването на договори за почистване на районите, поети от фирмата, докато съществува концесионен договор с нея.

Най-важното в момента е София да бъде предпазена от епидемиологична криза, а не цените, които ще се плащат за извозването на отпадъците, посочи от своя страна председателят на политическата група на ГЕРБ Малина Едрева.

Съветниците от ГЕРБ коментираха още, че идеята на БСП е да изпреварят общината със създаването на оперативен щаб на ниво правителство.
 
Припомняме, прокуратурата започна проверка в столицата, която да изясни дали заради непочистването на София съществува опасност от епидемия.

В неделя пред сградата на столичното кметство общинари от БСП и ГЕРБ заформиха страхотен скандал помежду си. Червените поискаха оставката на Борисов и хвърлиха пред общината черни пликове за боклук със забоден на тях по един гербер.

В спора се намеси и премиерът Станишев. Той коментира, че възможно държавата да се намеси в решаването на проблема в законовите й правомощия, като добави, че това вече се е случило с казуса около "Топлофикация - София".