Над 200 души се включиха в протестно автошествие в Ботевград срещу по-строгите правила за добив на дървесина, съобщава БиТиВи.

Над 20 лицензирани фирми и техните работници излязоха на международен път Е-79 заради изискването за монтиране на джипиеси в машините и видеокамери в складовете.

Собственик на дърводобивна фирма коментира, че се работи в кал, дъжд и студ. Постоянно имало аварии с камионите. Цанко Петков твърди, че работят на ръба на възможностите си и сега като трябва да платят джипиесите и камерите, трябва да се откажат от работата.

Протестиращите са категорични, че държавата ги ощетява. По мнението им целта на новите правила не била да осветлят пътя на дървото от гората до крайния клиент, а да се облагодетелстват определени фирми.

Злати Златев, който също собственик на дърводобивна фирма, смята, че някой иска да си вкара фирмата да продава джипиесите.

Светослав Петров от Асоциация „Български гори" коментира, че не им е дадена възможност да вземат отношение по начина, по който се провежда реформата.

Докато шефовете обясняват защо са на пътя, работниците им се греят край огъня. Дървосекачът Дамян Маринов твърди, че работят за без пари.

Протестиращите блокираха за кратко международното шосе. После блокираха и района пред горското стопанство. Те връчиха исканията си на неговия директор.