Отпускат 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци и на животновъди, съобщиха от ДФ "Земеделие".

Кредитите ще се предоставят при лихва в размер на 2% и следва да бъдат погасени до 30 юни 2023 г. Размерът на кредита на един земеделски стопанин е до 15 000 лв. 

50% от фермите фалират, животновъди искат оставки в МЗХ

50% от фермите фалират, животновъди искат оставки в МЗХ

Ситуацията в сектор "Животновъдство" не е критична, а катастрофална

На подпомагане подлежат производители на плодове и зеленчуци, които имат подадено валидно заявление по схеми за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни), реколта 2022 г., както и са подавали заявяване за обвързано подпомагане за плодове или зеленчуци (полски или оранжерийни) за 2021 г. и декларация и документи за отчитане за реализация на продукция за 2021 г.

Животновъдите, които могат да кандидатстват за заем следва да имат подадено валидно заявление по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2022 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2022 г., както и да са подавали заявяване за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2021 и/или по Преходна национална помощ за овце-майки или кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. и да са подавали декларация и документи за отчитане реализация на продукция, когато е приложимо. 

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и Националната асоциация на картофопроизводителите излизат на протест на 22 март

Предстои ДФ "Земеделие" да изготви указания съвместно с компетентните дирекции на Министерство на земеделието.