Държавата взима мерки за борба с популацията на комари в крайдунавските райони, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Осигурява се финансов ресурс за предотвратяване на заразни заболявания, „Гражданска защита" ще участва в третирането, което ще се извърши от 20 до 27 юли.

Решението е взето в Плевен на работна среща в за координиране на действията при третирането на районите край Дунав с висока популация на комари. Рекордната популация е следствие от високата влажност и високите води на реката.

Срещата е инициирана от областния управител на Враца и се провежда с подкрепата на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

В нея са взели участие областните управители на Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра и комисар Стефко Бурджиев, директор на ГД „Гражданска защита" - МВР.

Става дума за най-високата за последните 40 години популация на комари у нас.

Предстои площите да бъдат третирани с летателни и наземни средства, едновременно във всички населени места, засегнати от високите води на Дунав.

Третирането ще се извърши от 20 до 27 юли, когато се предполага, че ще има спад на нивото на реката.

С контакти на национално и регионално ниво с румънските власти ще бъдат съгласувани необходимите мерки в населените места по румънския бряг на реката.

Във всички фази на третирането ще бъде осъществяван контрол - уточниха експертите. Средствата, изразходвани от общините ще бъдат възстановени от Комисията за възстановяване и подпомагане към МС.