"Демократична България" (ДБ) настоява за още подобрения в плана за Борисовата градина, с които да се защити общественият интерес.  Общинските съветници на партията в София настояват за това в становище до Столичния общински съвет, съобщиха от пресцентъра. Според тях, не са изпълнени настояванията на съветниците и обществеността за ограничаването на строителството на сгради, извеждането на паркингите извън парка и уреждането на въпроса с частните имоти.

"През 2019 г. нашите представители в местната власт с огромна подкрепа от гражданското общество разобличиха кмета на София и разкриха огромното строителство и сеч на дългогодишни дървета, което предлагаше в тогавашния вариант на ПУП", се казва в становището.

След силния натиск от съветниците на "Демократична България" и гражданите беше изготвен преработен вариант на плана на парка. Той обаче не се съобразява с някои от основните критики към първоначалния вариант.

"Въпреки че на пръв поглед преработеният проект е съобразен с част от справедливите искания на нашите представители, гражданите и експертите, по-задълбоченият прочит показва, че отново не е изпълнена основната задача на плана - недопускане на строителство в градината и общественото ползване на частните имоти", се казва още в становището.

Ремонтират Розариума на Борисовата градина с 10 млн. лева

Ремонтират Розариума на Борисовата градина с 10 млн. лева

Основен ремонт ще бъде извършен и на Езерото с лилиите

Освен че не се оставя възможност за бъдещото им отчуждаване, важни обекти като къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър са оставени за ограничено обществено ползване в пряко нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Затова ще предложат къпалнята и театърът да се предвидят като "обекти на социалната инфраструктура публична общинска собственост", което да позволи отчуждаването им в обществена полза.

"Общинските съветници от "Демократична България" настояваме от проекта да отпадне новото строителство на сгради, паркингите да бъдат изнесени от територията на парка и всеки нов обект да бъде преосмислен в зависимост от неговата обществена необходимост и загубата на растителност, която ще коства", допълват съветниците.