От "Демократична България" алармират , че Столична община се разбърза да даде безвъзмездно за 30 г. на частен инвеститор строежа на спортна зала в "Лозенец".

От ДБ уверяват, че това става непрозрачно, без обосновка за избраната форма и без широки консултации с местната общност.

Идеята за учредяване на право на строеж на строящата се от 80-те години спортна зала до 21-о училище беше прокарана през юли на последното заседание на общинския съвет преди лятната ваканция.

Според коалицията, председателят на СОС Георги Георгиев форсира провеждането на конкурса, от който отново остава впечатлението че ще бъде проведен проформа, а спечелилият отдавна е избран на тъмно.

В нарушение на правилника за организацията и дейността на общинския съвет спешно за сряда беше свикана комисията по въпросите на младежта и спорта без да е спазено необходимото предизвестие от 3 дни. Единствена точка в дневния ред беше именно одобряване на документацията за учредяването на право на строеж. Заседанието на комисията бе отменено след протест на общинския съветник от коалицията Яна Тодоранова.

Според документацията се предвижда за правото на строеж на терен от 1,7 декара да кандидатстват български или чуждестранни юридически лица. Максималният срок е 30 години, като строителството трябва да отнеме 24 месеца.

Това е емблематична сграда за квартал "Лозенец", тъй като стои недостроена от десетилетия и граничи с детска градина и училище. Преди около 20 години частен инвеститор дори е получил терен срещу предоставяне на целеви средства от над 1 милион лева за довършването на спортната зала, но парите така и не са били използвани по предназначение.

По думите на кмета на район "Лозенец" Константин Павлов оплакванията за състоянието на сградата са от години

Кметът на район "Лозенец" притеснен за съдбата на пазара пред РУМ "Черни връх"

Кметът на район "Лозенец" притеснен за съдбата на пазара пред РУМ "Черни връх"

Столична община има намерение да реши съдбата му без съгласуване

"Исканията ми към Столична община за средства за обезопасяване на строежа останаха без отговор. Отново обаче, както и с пространството пред РУМ "Черни връх", Столична община сложи ръка на проекта на тъмно и без съгласуване с районната администрация и местната общественост, а прокарваната идея предвижда 30 годишна концесия на имота", заяви кметът на район "Лозенец" Константин Павлов.

В последната година зачестиха опитите на Столична община да раздава спортни терени, като първо в Бояна срещна отпор срещу предоставянето на терена на стадиона на фирми, близки до бившия футболист на "Левски" Даниел Боримиров. Сега подобна процедура се подготвя и за терен в Люлин, където също нямаше консултации с местната общност.