Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов изрази притеснения, че Столична община има намерение да реши без съгласуване съдбата на емблематичното за района пространство пред РУМ "Черни връх".

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев обяви на пресконференция, че пространството ще остане пазар за плодове и зеленчуци без да съгласува с районната администрация и без да е проведено обществено обсъждане.

"Безспорен факт е, че един от основните проблеми на нашата столица е презастрояването и липсата на достатъчно обществени площи от социално значение. Затова е изключително важно във всяко, макар и малко публично пространство, да бъдат вложени достатъчно любов и разум, така че , всички граждани да го използват и да му се радват", заяви Константин Павлов.

Пространството е било неглижирано нееднократно през годините. Затова една от първите нзадачи на районния кмет от "Демократична България" Константин Павлов беше да потърси варианти, с които това ценно за жителите на "Лозенец" място да получи необходимата грижа и внимание.

Неговата концепция предвижда част от пространството да остане пазар, а останалата да стане споделено пространство.

В района вече тече подписка срещу намеренията на Георги Георгиев.

"Смятаме, че е изключително важно да бъде чут гласът на жителите на район "Лозенец". Най-демократичният инструмент е организирането на широки обществени консултации, на което да бъдат представени всички визии и идеи за това пространство. След това ще бъде представен на Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение", коментира Павлов.

"Опитите за отнемане на правомощия от районната администрация и прескачането ѝ когато става дума за жизненоважни местни въпроси, демонстрират неуместна политическа арогантност и осветяват порочния модел на ръчно управление, упражняван от ГЕРБ в столицата, чиито плачевни резултати наблюдаваме всекидневно", добави той.

Методи Лалов напуска групата на ДБ, но остава общински съветник

Методи Лалов напуска групата на ДБ, но остава общински съветник

Ще изпълнява функциите си на общински съветник, без да има партийна принадлежност