ДБГ искат среща с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Поводът за срещата е поскъпването на цената на водата в страната от 1 януари 2019 година в 27 града, както и поскъпванеот на цената на водата с 350% за бизнеса.

Според ДБГ ако цената на водата за бизнеса се повиши с 350%, това би означавало, че цените на всички стоки и услуги у нас също ще се покачат.

Водата поскъпва в 27 града от януари

Водата поскъпва в 27 града от януари

Най-голям скок ще има в София и Бургас

Друг повод за исканата среща е настоящата цена на водата в Шумен - там гражданите плащат по 3.32 лева за кубичен метър, което е и най-скъпата цена на услугата за цялата страна.

От партията настояват цената на водата в Шумен да бъде намалена, защото година и половина след решението на общинския съвет в града за поскъпването на водата, все още не били предприети мерки за пресичане на течовете и изграждане на пречиствателна станция на язовир Тича.

Водата в Шумен даже може да е опасна, подозират от ДБГ, като пишат, че липсата на пречиствателно съоръжение и санитарно-охранителна зона около водоема правят водата, която достига до жителите на града, неизползваема за битови нужди.

В становище до ДБГ се припомня, че на 30 май 2018 година ВАС окончателно отмени заповедта на екоминистъра за учредяване на санитарно-охранителната зона на язовир Тича. Наоколо има населени места и законът не може да бъде спазен. От това следва, че водата от язовира не отговаря на изискванията за питейни нужди.

Шуменци скочиха срещу поскъпването на водата

Шуменци скочиха срещу поскъпването на водата

От ВиК Шумен отчетоха над 80 на сто загуби на вода по преносната мрежа

Въпреки повишаването на цената на водата през 2017 година, което се оправдавало с изграждането на пречиствателна станция, инвестициите не били направени.

"Налице е и неизпълнение на Бизнес плана за 2018 г., което налага да се преразгледа и актуализира както планът, така и ВиК операторът да коригира цената на питейната вода", настояват от партията.