Язовирите в Северозападна България са под непрекъснато наблюдение.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН обяви за днес оранжев код за дъжд в трите области: Видин, Монтана и Враца.
Поради очакваните значителни валежи днес и утре, преовлажняването на почвата от последните седмици и високите нива на реките има повишена вероятност за локални наводнения. Валежите ще продължат и през нощта срещу петък.

Заради това още вчера местните управи започнаха обход на язовирите в региона, изпускателните кранове са отворени на максимум.

Има обаче водоеми със сериозни конструктивни дефекти.

В проблемния язовир край Рогозен, чийто преливник бе разрушен преди дни, към момента има достатъчно свободен обем, който да поеме дъждовете.

Пето денонощие пожарникари дежурят на язовира. Нивото на преливника е повдигнато със засипан чакъл.

24-часово наблюдение е въведено и на язовирите в община Борован. Притеснения създава язовирът Гарвански геран край село Малорад, който се пълни за денонощие, а водата от него се влива в Рогозенския.
20 метра от стената на този язовир е разрушена още през 2014 година, но до момента финансиране за укрепването няма.

Община Борован като собственик не разполага с пари за ремонт, защото сметките й са запорирани. Кметът е издал заповед язовирите да се източат до 65% обем. На Рогозен отводняването продължава.

Припомняме, НИМХ обяви за днес и жълт код за дъжд в областите: Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, София област, София, Перник и Кюстендил.