18 души са припаднали от жегите в Пловдив, съобщиха от Центъра за спешна помощ. Сред тях са и шест деца, допълва радио Пловдив. Според дежурните лекари пострадалите малчугани са били на плажове, когато им е прилошало.

Всички са колабирали от горещините в града преди ранния следобед. В момента температурата Пловдив е почти 33 градуса.

30 души с различни оплаквания от високите температури са потърсили помощ от лекарите в Плевен.

Във връзка с високите температури на единния европейски номер за спешни повиквания до 18 часа днес са регистрирани 193 сигнала.
Te са свързани с оплаквания на граждани от вариращо кръвно налягане, световъртеж, припадъци и колапс. Пренасочени са към центровете за Спешна медицинска помощ. Вследствие на горещините лекарска помощ са търсили предимно възрастни и хронично болни хора.

Припомняме, жълт" код за потенциална опасност от горещото време е обявен в почти цялата страна, съобщиха по-рано от Националния институт по метеорология и хидрология.

Оттам съветват да се избягват рисковете, свързани с високите температура, които на места достигат 37 градуса.

Синоптиците очакват и геомагнитна буря, която по-скоро ще бъде слаба, но не са изключени и периоди на умерена магнитна буря.

Лекарите съветват всички възрастни хора и тези със сърдечно-съдови заболявания да бъдат внимателни, да следят кръвното си налягане, да поемат много течности и по възможност да не излизат на открито поне до края на деня.  

Жегите ще намалеят в близките дни.

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт, съобщиха от НИХМ към БАН, цитирани от Фокус.

Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили, през деня умерен и временно силен. С него в страната ще продължи да нахлува студен въздух.

През нощта и в сутрешните часове краткотрайни превалявания с гръмотевици ще има на места, главно в Северна, а през деня в Източна България и Родопската област.

По-интензивни ще са явленията привечер в североизточните райони, където са възможни и локални градушки.

Дневните температури в северозападната половина от страната ще се понижат чувствително и максималните ще са между 22 и 27°, а в Югоизточна България ще се задържат все още високи - до около 30°. В София - около 22°.