Областната инспекция по труда в Благоевград констатира десетки нарушения на законодателство и изискванията за безопасност при санирането на жилищните блокове, съобщи БНР.

Засилените проверки на фирми, които санират блоковете в Благоевград, започнаха след трагичния инцидент в началото на месец март, когато работник почина, след като падна от петия етаж при санирането на жилищен блок.

Припомняме, Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" започна традиционните засилени проверки в строителството от началото на месец април.

Започват засилените проверки в строителството

Започват засилените проверки в строителството

Всеки трети акт за спиране на дейност е в строителството

Интензивните проверки се провеждат по това време на годината предвид затоплянето на времето и активизирането на строително-монтажните работи. Служителите на ИА ГАТ ще проверяват главно за нарушения на Закона за здравословни и безопасни условия на труд и за нарушения в областта на трудовите правоотношения.

Докладът от проверката в Благоевград установя, че при инцидента работникът е бил нает по граждани договор. Той не е имал лични предпазни средства, а скелето, на което е работил, не е било обезопасено.

Подобни нарушения са установени и на други обекти в града. Инспекторите констатират 68 нарушения в 15 обекта, където животът на работниците и на минаващите в близост до сградите е бил изложен на риск. Много от обектите нямали и надеждни обезопасителни огради.

Според директорът на Инспекцията по труда в Благоевград Славянка Симидчийска в Благоевград има и други проблеми - самите работници отказват да окажат съдействие при проверките на инспекцията. "Често срещано явление е и отказа за съдействие от страна на работещите, които тръгват да бягат и отказват да попълват декларациите". По този начин трудно може да се установи дали имат сключени трудови договори, дали се спазва установеното по закон работно време, дали има проблеми със заплащането.

Три от проверените обекти са спрени, заради необезопасени скелета, а в десет случая на обектите работят работници без трудов договор.

Благоевград е лидер по изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. В Благоевград беше открит и първия безплатно саниран блок програма за енергийна ефективност. Въпреки това много от жителите на града обаче се оплакват от некачествено свършена работа от фирмите, спечелили търговете за саниране.