От 1 млн. евро до 4.5 млн. евро ще струва изместването на трасето на АМ "Струма" край Благоевград, така че да се запазят археологическите разкопки на древното римско селище "Скаптопара". Това обявиха на пресконференция членове от инициативния комитет за спасяването на археологическите разкопки край областния град.

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Борисов дава месец да се измисли решение за трасето на АМ "Струма"

Комунистите не правили магистрали и не им пукало за разкопки според премиера

Стана ясно, че вече са се събрали над 7 000 подписа в подкрепа на запазването на древното селище в автентичния му вид и преместването на трасето на АМ "Струма".

Припомняме, от инициативния комитет също така внесоха в Общинския съвет в Благоевград предложение за провеждането на местен референдум, на който гражданите да решат дали археологическите разкопки да бъдат унищожени под тонове асфалт или запазени във вида, в който са съществували над 18 века под земята.

Археолози копаят за древния Благоевград
Обновена

Археолози копаят за древния Благоевград

Комплексът обаче бил нетраен. Ще го залеят с асфалт

Предложеният въпрос за референдум пита местните дали са "за" или "против" за "Запазване и възстановяване на раннохристиянска черква от IV век от времето на император Константин Велики и неговите синове, както и баня, канализация, административни, производствени и жилищни сгради, открити в тракийското селище Скаптопара на площ от 120 декара в землището на с. Покровник и с. Зелен дол".

В Благоевград мъдрят древното селище и трасето на АМ "Струма"

В Благоевград мъдрят древното селище и трасето на АМ "Струма"

Кметът на Благоевград се обяви за запазването на античното селище

В хода на пресконференцията Лазар Андреев от инициативния комитет допълни, че дори трасето на АМ "Струма" да бъде изместено, това не означава, че срокът за завършването на магистралата ще се удължи.

Припомняме и че на 5 май премиерът Бойко Борисов посети разкопките. Тогава той даде срок от 1 месец на археолозите и инженерите да стигнат до решение за трасето на АМ "Струма".

Тогава Борисов заяви, ще се търси решение, което да удовлетвори желанието на местните за запазването на древния Благоевград, но в същото време ще даде възможност за доизграждането на магистралата.

Протест в Благоевград - искат си древното селище, а не магистрала

Протест в Благоевград - искат си древното селище, а не магистрала

Борисов отива на лична инспекция в Благоевград