Голяма авария на единия от двата големи водопровода е станала в Перник и спазването на водния режим е под въпрос. Това каза пред БНТ управителят на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

По думите му аварията е доста сериозна, от вчера се работи по нея, но още не е отстранена, тя засяга централна градска част и други населени места. По думите на експерта авариите са се увеличили драстично заради постоянното спиране на водата.

Водата по време на режим се ползва повече, защото хората се презапасяват и реално потреблението е по-голямо, обясни инж. Иванов.

Той коментира и състоянието на язовир "Студена" - в момента в него има 3.5 млн.литра и остава метър и половина до мъртъв обем, което ще се случи до 10 - 15 дни.

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Водата от "Белмекен" ще напоява почвата под Перник, убеден Игнатов

Загубите по мрежата си оставали 75%, до перничани нямало да стигне нищо

"Това не трябва да притеснява хората, взели сме решение как да се пречисти водата от мъртвия обем, взето е решение да се направи утаител на самия язовир, като се прегради трасето на водата, за да се получи обем да се утаят вредните частици", обясни шефът на ВиК Перник.

Това ще бъде направено в рамките на два дни, така че ще има решение на проблема, към финал е и ремонтът на пречиствателната станция - подменени са кранове и съоръжения.

Инж. Борислав Иванов посъветва перничани да изчакват първите 1-2 минути, преди да ползват водата, когато бъде пусната - винаги при пускане водата е по-мътна.

"Няма законово право за компенсация за сметките за вода на перничани. Надявам се да проявят разбиране", каза още експертът.

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

Вода през София за Перник ще се подава от март до юни

"Студена" е на мъртъв обем след 2 седмици, но Рилският водопровод ще издържи

Как ще се подава вода за промишлени нужди към Стомана-Перник - обмисля се вариант да бъде възстановен промишленият водопровод от язовир "Темелково", за да може да се подава вода. Правят се проучвания, но около 300 м от водопровода липсва и има силно амортизирани участъци.

Обяснението защото водата за Стомана е 13 стотинки - "защото е сурова, непречистена вода". А за жителите на Перник е 2 лв., защото включва пречистването и поддържане на водопроводната мрежа.

Очаква се до дни да започне изграждането на водопровода от Мало Бучино, през който трябва да се подава вода на Перник през София от язовир "Белмекен". Проектът е готов на 99%, стана ясно още от думите на инж. Борислав Иванов.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи