16 са сградите в София, в които са констатирани изключително фрапиращи нарушения на противопожарните правила, отчитат от столичната противопожарна служба.

Една от тях е бившето "виетнамско" общежитие в "Овча купел", където при пожар през нощта ситуацията трудно ще бъде овладяна дори да бъдат изпратени над сто пожарникари. Това обясни директорът на противопожарната служба Иван Илиев, цитиран от БТА.

При проверка наскоро в сградата е установено, че на много от етажите са построени допълнително преградни стени или са сложени метални решетки, което изключително би затруднило придвижването на пожарникари.

Административната глоба за подобни нарушения е от 200 до 500 лева.

За миналата година има издадени 1000 акта, 30 на сто от тях са за нарушения в жилищните сгради.

Годишно противопожарната служба в София запечатва около 30 сгради, като основно това става заради нарушения в правилата за пожароопасност. Сред тези сгради има детски градини и старчески домове.

Като цяло от службата отчитат усложнена пожарна обстановка в страната. Само в петък, събота и неделя са регистрирани 557 пожара в сухи треви и 33 - в горски площи.

Според статистиката на службата най-много пожари е имало през 2002 г. - 4568 в сухи треви и 143 - в гори.

В София пожарите през миналата година са били 1015, 570 от които са били в жилищни сгради. Над 10 % от тях са причинени умишлено.