Буферните паркинги към станциите на метрото в София ще бъдат безплатни и на 3 и 4 декември, съобщават от Столичната община.

Причината са повишените нива на фини прахови частици и неблагоприятни метеорологични условия.

Паркингите на метрото са общо шест. Те са разположени на бул."Цариградско шосе" при Интер експо център, на бул."Джеймс Баучер" и бул."Черни връх", при "Бизнес парк София", два паркинга има на метростанция "Бели Дунав" и в центъра на метростанция "Стадион Васил Левски".

От общината призовават гражданите при отопление да използват суха дървесина и висококачествени въглища, а при възможност да преминат и на екологично отопление.

Два дни с безплатни буферни паркинги към метрото в София

Два дни с безплатни буферни паркинги към метрото в София

Заради очаквания за мръсен въздух

При установяване на нерегламентирано изгаряне на отпадъци може да се подава сигнал на телефоните на съответното РУ при СДВР или на денонощния телефон на Оперативния център на Столичния инспекторат 02/987-55-55.

От СО апелират гражданите да предадат старите си гуми на определените за целта места, за да се предотврати възможността от замърсяване на околната среда, както и евентуално изгаряне. Стари гуми могат да се предават в район "Нови Искър" в кв. "Курило" на адрес ул. "Чавдар войвода" срещу пощенския клон на 5 декември от 10.00 до 16.00 ч.

По данни на СО за три дни при предишните инициативи в района в с. Локорско, с. Доброславци и с. Световрачане са събрани над 700 негодни за употреба гуми, а от началото на ноември - над 3500.