Два пожара са избухнали днес в района на селата Дълбоки и Братя Кунчеви на територията на община Стара Загора. На място са изпратени са екипи на пожарната. В Гасенето участват и местни жители, съобщи Нова телевизия.

По данни на пожарната огънят е засегнал голяма площ между селата Дълбоки и Оряховица. На терен са три екипа пожарникари и горски служители. Изпратена е водоноска от община Стара Загора, а земеделци са предоставили техника на помощ в Борбата с огнената стихия. Към момента няма опасност за къщите в Дълбоки.

В Братя Кунчеви пък са се запалили сухи треви и храсти в дворове селото. Пожарът е локализиран, а имотите на хората са спасени.

Община Стара Загора съобщава, че пожарът при село Дълбоки е овладян. Той е пламнал вследствие на висока температура и силен вятър. Сигнал е получен окоило 13.36 часа. Огънят е стигнал в близост до къщите на хората. Нанесени са материални щети. Увредени са три постройки. Няма опасност за хората. Унищожени са иглолистни и широколистни дървета, храсти и земеделски земи.

На място са се отзовали също екипи на общината и полицията и доброволчески отряди, жители на селата. На терен остават дежурни групи, които ще следят ситуацията.

Продължава да гори и високо в Рила планина, над село Бистрица в община Дупница. Там огънят в последните три дни обхвана десетки декари горски територии в труднодостъпен район, а снощи бе обявено и частично бедствено положение. В гасенето участват огнеборци, военнослужещи, горски служители и доброволци.

От Министерството на отбраната информират, че два военни хеликоптера са се включили погасяването на пожарите в Рила и при село Дълбоки.

Ми-17 участва в гасенето на големия горски пожар в Национален парк "Рила". Машината, снабдена с подвесна система за гасенe на пожари от въздуха тип "bambi bucket". Хеликоптерът е излетял от авиобаза Крумово в 14.50 ч.

В 16.46 ч. е потеглил и "Кугър", за да помага в гасенето в Старозагорско.

Продължава гасенето на Рила

Продължава гасенето на Рила

Частично бедствено положение бе обявено в община Дупница

Нова телевизия съобщи, че днес следобед е пламнал и пожар в гората над пернишкото село Расник, като се позоваван на информация от заместник-кметът на Перник Мирослав Стоицев.

Кметският наместник е отправил искане за оказване на съдействие. Общината е осигурила две водоноски. Мобилизирани са звеното "Аварийно-спасителна дейност и превенция" и доброволци от формирование "Протожер".

Овладяването на пожара е затруднено заради вятъра. Местни жители се събират, за да се помагат в гасенето, в което участват шест екипа на пожарната и горски служители.

Пожар гори и в района на варненското село Каменар, съобщи БТА, позовавайки се на ОДМВР-Варна. Към момента огънят е обхванал гората, която се намира близо до селото, и се разпространява и към вилната зона. На място са насочени три екипа на пожарната, които пазят пламъците да не достигнат имотите там. В гасенето на пожара помагат и екипи на горското стопанство, както и доброволци. 

Отново се е разпалил и пожар, който е горял по обяд край помпената станция, като и там са изпратени екипи на пожарната. В гасенето са се включили и багери, за да не се допусне пожарът да достигне до оранжериите в близост, уточняват още от варненската полиция.

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Дупница обяви частично бедствено положение заради пожара в Рила

Пожарът в планината бушува вече дни наред