Двама мъже са осъдени за опит за умишлено убийство в Самоков.

Подсъдимите били на 42 години и на 49 години. Те живеели на ул. "Здравец" в Самоков. Познавали се с пострадалия, който бил на 40 години. Неговият дом бил на същата улица, съобщиха от държавното обвинение.

Около обяд на 24 декември 2020 г. двамата мъже предложили на комшията си да дойде в къщата на единия от тях, за да му продадат музикална уредба. Мъжът се съгласил и пристигнал на място.

Неочаквано двамата се нахвърлили върху него, като започнали да го удрят и ритат. Побоят продължил и в двора на къщата, където нападателите го налагали и с дървена пръчка.

Свидетел съобщил на жената на пострадалия за случващото се. Тя дошла на място и открила съпруга си в безпомощно състояние. Той незабавно бил откаран в лечебно заведение в Самоков. Състоянието му било критично и бил прехвърлен в УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" в столицата.

Според съдебномедицинската експертиза на пострадалия са причинени множество наранявания, довели до опасност за живота му, като само оказаната висококвалифицирана реанимационна и хирургична медицинска помощ е предотвратила смъртта му.

Съдът в Бургас остави в ареста мъж, обвинен в опит за убийство

Съдът в Бургас остави в ареста мъж, обвинен в опит за убийство

Според държавното обвинение има опасност извъряителя да се укрие и да извърши друго престъпление

По делото безспорно били установени доказателства, че обвиняемите направили опит умишлено убийство.

Софийски окръжен съд е наложил наказание от 11 години затвор на мъжа, в чиято къща е извършен бруталният побой. Другият нападател влиза в затвор за 10 години. Определен е първоначален строг режим на изтърпяване на наказанията. Двамата трябва да платят и 40 000 лева обезщетение.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийски апелативен съд.