Двама работници загинаха, а други двама бяха ранени при инцидент в Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" "Радиана" в близост до АЕЦ "Козлодуй", съобщават от пресцентъра на ДПРАО.

По предварителни данни става въпрос за служители на външна фирма.

Злополуката е станала по време на работа. Работниците са били затрупани от купчина железа.

На площадка "Радиана" се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Възложител на обекта е Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци", а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум "Национално хранилище за радиоактивни отпадъци". Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

В АЕЦ "Козлодуй" няма аварии, а неизправности се случват

В АЕЦ "Козлодуй" няма аварии, а неизправности се случват

Изпълнителният директор Наско Михов заяви, че писмото на АЕСП не е експертиза

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 г., когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.

Припомняме, в началото на декември изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов увери, че няма притеснения за хората по отношение на ядрената безопасност. Думите му бяха по повод отвореното писмо от страна на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), свързано с четири непланови прекъсвания на работата на централата.