Притеснения за хората и по отношение на ядрената безопасност няма.В това бе категоричен Наско Михов, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" в коментар на отвореното писмо от страна на Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП), в което те изредиха четири непланови прекъсвания на работата на централата.

За Нова телевизия Наско Михов обясни, че според технологичните изисквания това се квалифицира като неизправност по оборудването, а не като авария.

Комплексът АЕЦ "Козлодуй" се състои от много машини и съоръжения и винаги може да възникне някакъв проблем, но неизправностите не касаят реактора, горивото и съответно радиационния фон.

Подновиха лиценза на АЕЦ "Козлодуй" за нов 10-годишен период

Подновиха лиценза на АЕЦ "Козлодуй" за нов 10-годишен период

Финансирането на всички дейности е станало изцяло със средства на АЕЦ "Козлодуй"

Като пример Наско Михов посочи пробив в изолацията на един захранващ помпа кабел, който е изпратен за експертиза. Спирането на работата на централата изпълнителният директор квалифицира по-скоро като действия на превенция и профилактика, най-малкото защото и неплановото спиране на централата би струвало много повече от цената на самия кабел.

Михов успокои: Ние спазваме безпрекословно инструкциите. Те не се коментират, а се спазват. Всяка неизправност се докладва също по предварително определен ред в Агенцията по ядрено регулиране (АЯР), МЕ и БЕХ.

"Неизправност по отношение на горивото или радиационния фон - категорично няма", отсече Наско Михов.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" заяви и че отвореното писмо на АСЕП не може да се разглежда като експертиза, тъй като това е изявление на търговци на ток, а не на производители. По думите на Наско Михов "това не е експертиза".

Припомняме, Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен на 3 юли 2019 г. в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита.

На 16 ноември авария намали мощността на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй".

На 26 ноември Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спря за два часа.