Две дела срещу община Варна заведе основателят на Международния фестивал "Откритие" заради отказ на достъп до обществена информация.

Един от въпросите, на който Доно Цветков не получил отговор, засяга темата с финансирането на културни проекти с общински пари във Варна. Според него, тъй като средствата идват от данъците на варненци, би следвало да е ясно кой, как и по какви критерии финансира културни проекти. На практика обаче остава в тайна кой проект и по какъв начин е получил пари по местния фонд "Култура".

Това установява музикалният продуцент, който през август 2022 г. подава искане по Закона за достъп до обществена информация. Целта му е била да разбере как са оценявани различните културни проекти, кандидатствали за общински пари от 2017 г. до 2021 г., какви са били мотивите, дали отчетите след изпълнение на проектите съответстват на обещанията и т.н. Искането засяга и утвърдени форуми, които получават солидна финансова подкрепа от бюджета на Варна. Отговорите биха помогнали да се изясни за какво конкретно са дадени средствата от варненския бюджет, доколко финансирането с пари на варненци им осигурява добър културен продукт, както и по-поносима цена на билетите.

Доно Цветков е отправил и друг въпрос, а именно колко е струвала на варненци художествената програма и техническото й обезпечаване за Деня на Варна и как са отчетени разходите, които отново са от бюджета на града? Във формалния си отговор от община Варна посочват, че информацията засяга лични данни на около 500 физически и юридически лица, работили по тези проекти.

Според Закона за достъп до обществена информация, когато някой е получил обществено финансиране, т.е е задължен субект, тази информация също е обществена и съгласието им в подобен случай не е необходимо. А в случай, че данните засягат трети лица, Община Варна може да потърси тяхното съгласие, така че да има яснота как се дават пари за култура във Варна, смята Цветков.

Музикалният продуцент е завел две дела, първото от които се е гледало на 8 февруари и се очаква решение от съда. Второто предстои на 11 април, отново в Административен съд - Варна.