Има известно подобрение в общата картина по отношение на заболелите или симптомни ученици след въвеждането на ефективни мерки, свързани с ограничаване на контактите, с преминаването в различна среда и спазването на социалната дистанция. Това заяви пред БНР Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието - София град.

Просветният министър е издал заповед за 87 столични училища за преминаване към онлайн обучение.

Кастрева посочи, че ситуацията в различните училища е различна - на някои места няма заболели, а на други боледуващите са много и цялото училище е на дистанционно обучение. Сред преминалите на изцяло електронно обучение са Втора английска гимназия, НГДЕК, 157-а гимназия.

Вълчев: В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник

Вълчев: В 1250 училища няма COVID-19, но бяха нарочени за виновник

Разумно е да се направи график до Коледа

Тя обясни, че все още не са обособени центрове за дистанционно обучение, тъй като училищата в София се справят с организацията на дистанционното обучение. Все повече родители изразявали желание децата им да преминат към този тип обучение.

Според Кастрева несъмнено ще се стигне и до варианта с редуване на паралелки за присъствено и онлайн обучение, за да се избегне дългото откъсване и автентичното общуване да изиграе своята положителна роля за личностното развитие на децата. По нейни думи е в пълномощията на директорите за изработят графици, за да могат да осигурят ефективност на организацията, както за учениците, така и за учителите.

Тя изтъкна, че много учители дори под карантина или със заболяване в лека форма са готови да преподават дистанционно.

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Няма да има нулева учебна година, уверява Вълчев

Продължителното онлайн обучение води до дефицит