Едно животно е заболяло и починало от антракс в село Голям Дервент. След констатирания единичен случай на антракс е извършена спешна ваксинация на всички близо 200 преживни животни в селото.

Няма пострадали хора, животното е загробено, така че няма консумация и контакт със заразено месо.

Заради случая обаче започна извънредна ваксинация в крайграничните общини Елхово и Болярово. Решение за това е взето на спешно заседание на кризисния щаб.

От Регионалната дирекция по безопасност на храните уверяват, че са предприети всички мерки за неразпространение на заболяването.

От регионалната БАБХ отправят апел към животновъдите преди всичко да съобщават на регистриран лекар и на кметовете и кметските наместници за внезапно настъпила смърт при животните, тъй като заболяването в острия си стадий няма признаци. Единственият признак е внезапно умряло животно.

Антраксът е заразно заболяване, което освен за животните е изключително опасно и за хората. Преди месец имаше случай на заболяването в силистренското село Ситово, където също бе направена спешна ваксинация.

Припомняме, преди една година във Варненско заразено с антракс месопопадна в кланица и в търговската мрежа и предизвика паника. Освен това заразата причини и смърт на човек, който е бил в контакт с трупно месо на болно животно. Други хора бяха приети в болници или под наблюдение.