Единна цена за всички таксита в града да определя община Пловдив, настояват в официално предложение от Сдружението на радиотаксиметровите фирми.

Така клиентите ще бъдат защитени от измами, а  шофьорите - от дъмпинг,  уточни управителят на една от големите фирми Иван Шапилов, цитиран от Дарик радио.

Според него нарушението на Закона за защита на конкуренцията би било само формално, защото и сега повечето таксита карат с еднакви тарифи. Шофьорите, които карат на по-високи цени, обикновено ги "крият", размествайки ги на стикера в нарушение на Наредба 33, каза Шапилов.

Сериозен натиск ще предприемат до месец таксиметровите шофьори от Пловдив и София за законодателни промени, които да регламентират въвеждането на паник - бутони, предупреди Иван Шапилов.

Припомняме, след февруарските протести след зверското убийство на таксиметровия шофьор в София, от полицията и общината се ангажираха до месец да бъде въведен опростен вариант на SOS-сигнала в мигащо червено.

Два месеца и половина по-късно заместник-кметът Здравко Зафиров коментира, че всички предложения са изпратени в транспортното министерство и се очаква да залегнат в поправките на Наредба 33.

Таксиметровите шофьори от Пловдив обаче са на мнение, че при наличие на желание в администрацията, въвеждането на паник-бутоните може да бъде регламентирано и само на местно ниво.

Това може да стане с промени в общинската наредба за обществения ред.