Едно от двете деца, които пострадаха в катастрофата на АМ Тракия и бяха транспортирани в "Пирогов", в момента се оперира. Това стана ясно от брифинга на здравния министър Асен Меджидиев. Транспортът протече нормално, обясни той. Едно от децата е било в по-тежко състояние. Двете деца бяха настанени веднага с добра организация в болница "Пирогов", изтъкна министърът.

Детето, което се оперира, е с политравма, с фрактура на таза и бедро, с разкъсвания, с контузионен бял дроб.

Другото детенце, което тази сутрин не беше в добро състояние и което не беше неконтактно, с висока температура, след настаняването в Пирогов вече е по-добре и състоянието му е овладяно "В момента е контактно", подчерта доктор Меджидиев.

Той няма информация дали близките на децата са пристигнали в България. В Стара Загора много от близките на децата са били на място. В 6.00 часа пристигнал и министърът на здравеопазването на Сърбия. С него минахме визитация и видяхме всички пострадали лица и след това посетихме хотела, в който през нощта са настанени останалите деца, които бяха с леки наранявания и не се налагаше хоспитализация, обясни Асен Меджидиев.

14 души от сръбския автобус са настанени в болница
Обновена

14 души от сръбския автобус са настанени в болница

Шофьорът е задържан

Той благодари на Министерство на отбраната, на МВР и на МВнР за организацията на транспорта и на Бърза помощ - София, които са организирали екипи от лекари в почивен ден, за да не се оголи спешността на столицата. Пет екипа на Бърза помощ са заминали за Стара Загора, каза здравният министър.

"Днес е денят на спасението. Ние го честваме в памет на лекари, които са загинали по време на изпълнение на дълга си. Искам да призова обществото да поздравим нашите лекари, включително Бърза помощ, лекарите на Стара Загора, лекарите, които посрещнаха тук децата, заяви още Асен Меджидиев.

Основната версия за катастрофата на АМ „Тракия“ е човешка грешка

Основната версия за катастрофата на АМ „Тракия“ е човешка грешка

Това се потвърждава от разследването до момента

Припомняме, че линейки с ескорт, осигурен от МВР и здравното министерство, потеглиха от Стара Загора към ГКПП-Калотина, за да превозят децата след снощната катастрофа с автобус на магистрала "Тракия". На ГКПП-Калотина децата ще бъдат поети от сръбските власти.

От полицията съобщиха, че по т.нар. свободен коридор в 18: 15 часа са преминали и 10 автомобила със семейства, пропуснати снощи да приберат децата си, които не са пострадали от инцидента на АМ "Тракия". Превозните средства също са били ескортирани от полиция.