В района на село Опан бяха бяха пуснати на свобода бедстващи щъркели, приютени от Спасителния център на "Зелени Балкани". В организацията са постъпили стотици сигнали за бедстващи щъркели.

Според специалистите за птиците е пагубно заледяването, тъй като много бързо пада температурата им, не се движат, а това е изключително опасно за тях, защото може да замръзнат.

Спасиха 20 щъркела в Шуменско

Спасиха 20 щъркела в Шуменско

В Бургас няма бедстващи щъркели

Друг е случаят с птиците, решили през ноември-декември да останат в този район. Черни щъркели зимуват тук, понякога и бели. Често хората подават сигнали за бедстващи щъркели, а самите щъркели са решили да зимуват тук, поясни той.

Концесионерите на язовира ни познават. Понякога и те подхранват щъркелите, когато вадят риба - по Никулден. Голяма част от птиците остават и зимуват тук, защото е топло и приятно, каза специалист от "Зелени Балкани". От Африка е долетяла птица с половин крак, допълни той.

Щъркели бедстват в Бургаско

Щъркели бедстват в Бургаско

Екоинспекторите проверяват сигнали за бедстващи птици

След като пуснаха трите щъркела еколозите обясниха, че е по-добре птицата да тръгне сама на ход, отколкото веднага панически да излети.

Преценили сме, че тези птици могат да бъдат освободени и им трябва време, за да са спокойни. Така е при щъркелите. Ако са хищници е друго. Всеки един вид отговаря за него си, допълниха от екипа на "Зелени Балкани".