Природозащитни организации внесоха в Министерския съвет петиция с призив "институциите да престанат да бетонират престъпленията, извършвани в Природен парк "Странджа", съобщава БНР.

Близо 5 500 души са подкрепили подписката. Те са против застрояването на Южното Черноморие и незаконната сеч на вековни гори.

Екоактивистите негодуват, че Община Царево продава земи, сменя предназначението им и разрешава строителство в природен парк и в зони от "Натура 2000".

32 били терените, предвидени за застрояване в местността "Поляните" в Синеморец

32 били терените, предвидени за застрояване в местността "Поляните" в Синеморец

Природозащитници отново излязоха на протест

Те посочват, че при липсата на план за управление на парка, обявен за защитена територия, човешките дейности остават нерегулирани.

Липсата на този план за управление на природния парк разрешава всичко, което не е изрично забранено, и това е нещо, което Министерството на околната среда и водите бави вече 10 години, негодуват природозащитниците.

Гражданите настояват за премахването на незаконните строежи на територията на община Царево, изработването на нов общ устройствен план, който да не допуска застряване на 300 метра от морския бряг, както и спирането на незаконната сеч в държавните гори.