28 май е последната дата, на която трябва да бъде готов ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БГНЕС.

След това за всеки ден закъснение фирмата-изпълнител трябва да плаща над 200 000 лева. Говорим за приключване на строителните дейности, по начина, по който надзорът е предписал - фирмата има предписания за отстраняване на забележки, за да бъде приет обекта с Акт 15, уточни столичният кмет.

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Търговци съдят Столична община заради ремонта на "Графа"

Удълженият ремонт довел обекти до фалит

По думите й седемте архитектурни композиции за сядане (пейките, които бяха кръстени "гробищна стилистика", "пейко-кошчета") са разпределени по нов начин за площадите по знаковата столична улица.

Спаси София: Новите пейки на Графа са като надгробни плочи

Спаси София: Новите пейки на Графа са като надгробни плочи

Новите пейко-кошчета струват по над 10 000 лева

Книжният пазар, който десетилетия бе на площад "Славейков", не е част от проекта за ремонт на "Графа". То е наше решение, за което работим. С търговците от книжния пазар имаме уговорка да работим заедно, така че да се изберат най-добрите съоръжения - да са естетични и да са удобни за тях, каза Фандъкова.

Тя се надява видеонаблюдението, което сега се изгражда да помогне за справяне с вандализма. Пейката на баща и син Славейкови ще се върне на мястото си на едноименния площад.

Запитана дали София може да поеме още 1 млн. жители, Фандъкова каза: "това че може, не означава, че трябва". Тенденцията е за непрекъснато увеличаване на броя на хората в големите градове. Хората имат възможност да се движат свободно - дали ни харесва или не е друг въпрос, но това е тенденция, която трябва да посрещаме.