Новите пейки на Графа са като надгробни плочи. Коментарът идва ден след като кметът на София Йорданка Фандъкова обясни цената на новите пейки по централната софийска улица "Граф Игнатиев" от "Спаси София".

"Това недоразумение представлява една от многото нови "пейко-кошчета" поставени на площад Славейков. Визията и количеството им отново се различават от официалната визуализация на проекта, качена в страницата на НАГ", пишат от гражданската инициатива.

Нямало пейки по 10 хил. лева, обяснява Фандъкова

Нямало пейки по 10 хил. лева, обяснява Фандъкова

Проверяват проекти на "Джи Пи Груп" за ремонта на столичния център

"Това ли ни струва по над 10 000 лв. бройката? С кошче в средата, точно до главите на седящите. С пейка само от едната страна на нещото, което много хора с право оприличават на поредната надгробна плоча", гневно питат от "Спаси София" за новите пейки.

Чия глава ги измисли и одобри тези неща", питат те.

Оценката на гражданската организация е, че ремонтът на Графа все повече се превръща в невероятна и смайваща поредица от безумия и неспираща демонстрация на пълна липса на естетика.

Имахте 4 години за подготовка и 25 млн. лв., но вие отново се провалихте. Очаквано, след като напълнихте общината с послушни "експерти", които не знаят какво правят. Изчерпахте се, пишат от "Спаси София" с хаштаг: "#СпасиСофия #ГафИгнатиев #ГробищеЗаПолитици".

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

"Спаси София" видя двоен стандарт при ремонта на "Графа"

Кметът и главният архитект били много по-строги към фирмата, ремонтирала градинката до СУ

На 27 март от "Спаси София" алармираха за двоен стандарт при ремонта на "Графа". 

Повод за недолството на гражданите предизвикаха и поставените ограничители на столичната улица.

Дни след като бяха поставени, каменните ограничители раниха жена, а след това пострада  и възрастен мъж. Той паднал и си ударил лошо главата.

Вследствие на инцидентите от гражданската инициатива "Спаси София" предложиха три алтернативи на перките по "Графа".

Още в самото начало на ремонтните дейности пък граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

"Спаси София" предлага три алтернативи на "перките" по "Графа"

След поредния инцидент с пешеходец

Припомняме, че първият проблем около ремонта на "Графа" беше свързан с поставянето на шумо- и звукоизолиращите подложки на трамвайните релси.

Оказа се, че фирмата изпълнител "Джи Пи Груп", която също влезе сериозно в публичното пространство покрай други скандали, използва други подложки, които са различни и по-евтини от тези, предвидени в обществената поръчка. Имаше твърдения, че именно заради по-хубавите подложки фирмата е спечелила поръчката.

Всичко това предизвика силен обществен отзвук и стана повод за оставката на заместник-кмета по транспорта на Столична община Евгени Крусев, срещу когото прокуратурата разпореди проверка и повдигна обвинение за престъпление по служба - той нарушил служебните си задължения и променил условията на обществената поръчка.

Пострадалият на "Графа" ударил главата си в острия ръб на един от ограничителите

Пострадалият на "Графа" ударил главата си в острия ръб на един от ограничителите

Ограничителите се сливат с настилката, може би трябва да се боядисат

Още в самото начало на ремонтните дейности пък граждани разпространиха снимки на бетонирани дървета по "Графа".

Поредният скандал възникна около ограничителите, които разделят пешеходната зона от трамвайните релси. Ограничителите, според софиянци, бяха прекалено големи.

Арх. Здравков категоричен, че ограничители на Графа трябва да има

Арх. Здравков категоричен, че ограничители на Графа трябва да има

До седмица комисията по архитектура ще вземе окончателно решение

Не закъсняха и сатиричните и иронични коментари. Многобройни колажи оприличиха ограничителите като акулови перки и други. Впоследствие и те бяха подменени с нови такива, но по-малки. Самата форма била избрана, за да не се сяда върху тях.

Те станаха обект и на първата вандалска проява след ремонта. Единият ограничител беше изтръгнат от земята, а други два бяха деформирани.

Потребителят Иван Димитров пък разпространи видео в социалните мрежи, на което се вижда, че и плочките не са поставени качествено.

В свой пост с видео той показа как плочките са "плаващи", "плуващи", "плюещи", "плискащи" или "пръскащи", въпрос на жаргон. В ироничния си коментар към поста Димитров благодари на Столична община за ремонта на "Графа" и натърти, че той и без това вече е свикнал с "иновативните" функции на плочките да му пръскат крачолите на панталоните.

"Направо изпадам в шок, когато пътувам в дивите земи на Запада, където не само че няма кой да ти каже копеле, ами и плочките не пръскат. Важно е, че Общината е запазила българските ценности", написа още потребителят.

Махат оградите на Графа

Махат оградите на Графа

Пускат трамваите по Графа пробно от утре

Впоследствие граждани започнаха да се оплакват и че улицата не се чисти от снега.

Ремонтните дейности и тяхното качество и този път станаха и повод за протести в столицата, подобно на ремонта на столичния булевард "Дондуков" преди година.

Гражданите поискаха оставката на столичния кмет, като пред сградата на СО дори се стигна до свада и до арест на човек.

На 9 октомври Фандъкова глоби фирмата изпълнител заради лошото качество на ремонта със 100 хиляди лева. Дни преди това кметът заяви, че глобата може да стигне до 1 милион лева. Тя заяви, че това ще бъде първата и последна глоба, защото следващата крачка щяла да бъде прекратяването на договора. Въпреки всичките останали скандали обаче, до това обаче не се стигна.

Архитекти мислят за цвета на ограничителите по "Графа"

Архитекти мислят за цвета на ограничителите по "Графа"

От КАТ заявяват, че няма как да бъдат премахнати