В присъствието на столичния кмет Йорданка Фандъкова, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, представители на СДВР, Българския червен кръст (БЧК) и други се проведе учение по "спасяване" на хора в ситуацията на буря на полигона на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в село Панчарево.

Хората бяха спасени от навременната и бърза намеса на екипите на Столичната пожарна, здравни специалисти, ЧЕЗ, "Овергаз" и "Софийска вода". Всички екипи реагираха много бързо, професионално и отговорно, намесиха се навреме и "спасиха хората".

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова и силовият министър Младен Маринов отчетоха доброто взаимодействие между институциите, но отчетоха и че децата, подрастващите и всички хора трябва да бъдат обучавани какво трябва да направят при една такава ситуация в реалния живот. "Службите имат координация, но тя трябва да се поддържа", подчерта кметицата.

Три деца ранени на показно как МВР залавя престъпник

Три деца ранени на показно как МВР залавя престъпник

Няма опасност за живота им

Фандъкова се похвали, че Столичната община е единствената община, която е изградила собствен полигон за такива учения, както и специална дирекция по аварийна безопасност и превенция. Тя похвали и работата на вътрешния министър, благодарение на когото се забелязва координация между органите на МВР, СДВР и Столичната пожарна.

Градоначалникът отчете, че само от началото на годината до настоящия момент са преминали над 2000 деца на обучение от 3-4 клас. Миналата година те били около 1800. Подготвят се да бъдат прожектирани и три филма от началото на август, сред които горски пожари. "Много е важно да бъдем подготвени, защото климатичните промени са факт. През ден имаме ситуации, а само преди няколко дни за половин час на територията на града падна над 60 литра на квадратен метър дъжд", посочи Фандъкова.

Тя предупреди, че природата е по-силна от нас и трябва да бъдем подготвени за реакции. Силовият министър Младен Маринов допълни, че координацията между службите е изключителна и се поддържа много добра организация между всички институции. Той се похвали, че МВР е свело нивото на координация до най-ниското време за реакция.