Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че до месец ще предложи структурни промени в общината.

Първите думи на кмета, след като се закле за четвърти мандат, бяха: "Всеки от нас е в тази зала, защото е получил доверието на граждани на София. Днес подписваме клетвения лист. Независимо от това за какво са гласували, нашата партийна принадлежност отстъпва крачка назад.

Изграждането на общност става с приемането на общи цели, с пътя заедно, с общите каузи. Минахме през тежка кампания, в която се казаха и истини, и лъжи - но едно ни обединяваше: обещанието за промяна за града. А промяната за София е в реалната работа и развитието на града. За промяната е нужда смелост, която да е над евтините сметки и популярност".

Фандъкова и новият СОС се заклеха след църковна благословия

Фандъкова и новият СОС се заклеха след църковна благословия

Кметът получи икона с пожелание да работи достойно за София

Фандъкова посочи и как ще се работи: "С много сме работили заедно, с други това предстои. Моята врата ще е винаги отворена за разговори и решения, няма да подкрепя чрез популизъм да се използва градът за решение на партийни задачи.

В заключение Йорданка Фандъкова обяви, че до месец ще предложи на СОС структурни промени в общината. В тази връзка тя обяви посочи и новите ресори за заместниците си:

- Строителство

- Дигитализация и инвестиции

- Транспорт

Вторият ресор, който е нов и по-интересен, е свързан с дигиталната реформа в общината, да се намали администрацията. За него Фандъкова възнамерява да предложи поста на Владимир Данаилов, който в председател на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции.

Освен това със съгласието на главния архитект ще бъдат внесени промени в Закона за устройство на територията с цел спиране на презастрояването на града.

В края на първото заседание на Общинския съвет бе избран и новият председател на СОС - старият шеф - Елен Герджиков от ГЕРБ. Той бе избран при тайно гласуване при гласували 60 общинари с 33 гласа "за".