Независимият общински съветник Борис Бонев поиска кметът на София Йорданка Фандъкова да обясни в Столичния общински съвет (СОС) назначението си в Столичен инспекторат, Фандъкова се скри, информираха от "Спаси София".

Бившият главен секретар на МВР Ивайло Иванов, отговорен за побоя над протестиращи през 2020 г. бе назначен от Йорданка Фандъкова за шеф на столичния Инспекторат. Иванов бе уволнен от МВР и назначен в общината без конкурс.

"Спаси София" възмутени от новия шеф на Столичния инспекторат

"Спаси София" възмутени от новия шеф на Столичния инспекторат

Фандъкова тихомълком назначила Ивайло Иванов, уволнен от МВР заради насилието над протестиращи

"Без конкурс, без какъвто и да е план за реформи на тази завладяна институция, без никаква аргументация пред софиянци за плановете и причините. Смятам поведението на кмета за недопустимо и точно затова поисках тя да дойде и да защити решението си пред общинските съветници", каза Борис Бонев.

По негово мнение гласуването на съветниците от ГЕРБ срещу предложението за изслушване скри кмета Фандъкова от поемане на отговорност, както и Фандъкова не отговори защо и с какви намерения е направила това лично назначение. "Очевидно е, че за управляващите от ГЕРБ демокрацията, отчетността пред гражданите и аргументите просто не съществуват. Те управляват авторитарно без даже да чувстват нужда да аргументират решенията си. Г-жа Фандъкова за пореден път се скри", каза Бонев.

Според градските активисти задкулисността, с която се направи това назначение от страна на Йорданка Фандъкова, поражда обосновани съмнения за неговата цел. Столичният инспекторат отговаря за редица ключови дейности като контрол по сметопочистването и миенето на улиците, за които ежегодно София харчи над 200 млн. лв.

Ивайло Иванов разбрал от медиите, че е отстранен

Ивайло Иванов разбрал от медиите, че е отстранен

Първоначално му е било отказано да види мотивите за уволнението си

"Инспекторатът отговаря и за контрол върху замърсяването на въздуха, заграбването на общинските площи и нарушенията на строителните фирми. Десетки ключови дейности, в които потъват стотици милиони, са дадени на близки до ГЕРБ фирми, а липсата на контрол ги превръща в касички за управляващите", каза Бонев.

Той предполага, че с назначаването на Иванов Инспекторатът ще продължи да си затваря очите, корупцията да ескалира, а хаосът в София да се задълбочава.

От Спаси София казват, че това задкулисно назначение затвърждава впечатлението, че София няма кмет, а кукла на конци, която няма дума при взимането на важните за града решения.

Борис Бонев припомни, че преди седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов буквално е назначил нов председател на Столичния общински съвет на мястото на Елен Герджиков. "Очевидно е окопаването на ГЕРБ в София с назначаването на хора, свързани с вълци и орлета, чиято цел е продължаване на схемите и кражбите", каза Борис Бонев от Спаси София.

Припомняме, че срещу назначението се обявиха и групите в СОС на БСП и "Демократична България".

В своя позиция от Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет призовават да се спрат опитите за демонизиране, нищо, че вече сме в предизборна кампания. Нека всеки се опита да спечели изборите честно, като покаже какво е постигнал и какво може да направи.

Те твърдят, че осъждат полицейското насилие (извършено по време на техния мандат - б.р.) и побоят над младежи под колоните на Министерския съвет бил недопустим.

"В същото време не приемаме опитите незаконните действия на няколко полицая, да се приписват на политическия опонент, в този случай ГЕРБ", се казва в позицията им.

След политическото му уволнение, нито разследващите органи, нито дори парламентарната комисия имаха претенциите да търсят отговорност или някаква съпричастност на Ивайло Иванов към насилието на униформени към задържани, пишат общинските съветници от ГЕРБ.

Демократичното право на всеки да протестира не просто се зачита от кмета на София, а под нейното ръководство се полагат огромни усилия от Столична община, за да бъдат осигурени най-адекватните възможности за упражняване на това право.

"Общинските съветници от ГЕРБ-СДС и кметът Фандъкова имаме за цел да подредим града. Това се случва чрез създаването на качествена нормативна уредба, с усъвършенстване на системите за контрол в общината , общинските предприятия и общинските дружества и не на последно място спазване на правилата в града ни. Столичният инспекторат има огромна роля в този процес и не е учудващо, че за негов директор е потърсен човек със сериозен административен опит и познания в сферата на реда и сигурността", се казва в позицията на съветниците от ГЕРБ.