Общинските съветници в София избират днес председател на градския парламент на мястото на подалия оставка Елен Герджиков. Решението за това беше взето с 45 гласа "за" срещу 14 "против", съобщи БНР.

Миглена Атанасова зае мястото на Герджиков като общински съветник. Тя положи клетва.

"Демократична България" и независимият Борис Бонев се възмутиха от начина, по който Герджиков бе отстранен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Съветниците от ДБ категорично отказаха днес да бъде гласуван нов председател на СОС, който да замести Герджиков.

Елен Герджиков подава оставка

Елен Герджиков подава оставка

Той не е посочил мотиви за напускането

Борислав Игнатов, председател на групата на "Демократична България", е оттеглил подписа си за гласуване на нов председател на Столичния общински съвет. "Бях потресен от изказването на г-н Борисов, който каза, че лично той е уволнил и накарал г-н Герджиков да подаде оставка, което за мен е скандално, недопустимо. Не може, който и да е, партиен лидер, владика или какъвто и да е друг пост и ранг в обществото да уволнява когото и да е, който е пряко избран от избирателите", каза той.

Борис Бонев обвини колегите си от групата на ГЕРБ-СДС в лицемерие. "Председателят на Общинския съвет е вторият най-важен човек в Столична община. Неговата оставка, неговото уволнение се случи от един партиен лидер. А какво казва кметът на София? Къде е г-жа Фандъкова?! Защо мълчи и не я ли интересува, че някой се меси в работата на Столичната община и Общински съвет?!", уточни Бонев.

От своя страна Малина Едрева, председател на групата ГЕРБ-СДС, бе категорична, че общинските съветници работят активно за развитието на града и няма от какво да се срамуват, в това число и Елен Герджиков.

Кой ще бъде новият председател на СОС ще стане ясно като по-късно днес. От "Демократична България" заявиха, че ще обжалват избора.