Нашата задача днес е да приемам един първи пакет от мерки, с който да подкрепим семейния и малкия бизнес в София, така че да успее да преживее кризата и да продължи да работи, да подкрепим общинските болници, които в момента не могат да работят в планирания обем и да подкрепим сектора на независимите творци и културни оператори, които са силно засегнати от ограничителните мерки.

Това заяви пред Столичния общински съвет кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й в този момент най-важната им задача е да покажат солидарност и отговорност, така че градът да се възстанови възможно най-бързо.

Тя подчерта, че не е време за делене на партии, за политически пиар и празни обещания.

По време на заседанието Фандъкова отчете, че София в момента е градът с най-много заразени с COVID-19. До снощи в София има 447 заразени или 60% от всички установени положителни случая в страната. 13 621 са гражданите, които са били или продължават да са под карантина.

Фандъкова: 90% от софиянци спазват правилата, да продължим така

Фандъкова: 90% от софиянци спазват правилата, да продължим така

Всякакви сигнали могат да се поддават за нарушаване на мерките

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е в приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост, обясни столичният кмет.

По думите й се организират отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници.

Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни и още 5 в Четвърта градска болница. Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски, и дезинфектанти, допълни Фандъкова.

Актуализацията на бюджета на София няма да спре строежа на метрото

Актуализацията на бюджета на София няма да спре строежа на метрото

След Великден ще започне и основният ремонт на участъка на бул. „България“

Тя отбеляза и създаването на логистичния център на София, като и в момента разполагат с над 1600 защитни облекла, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици.

Това са запаси, които при нужда насочваме, както към болниците, така и към екипите, които работят на терен - извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани, поясни кметицата.

Фандъкова увери, че са осигурени и нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфекцират всеки ден по минимум два пъти градския транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и болниците, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. От общината поемат дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение.

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Фандъкова призова за гъвкавост в кризата

Тя подчерта, че е привърженик на строгите мерки

За този един месец са дезинфекцирани над 16 хил. дка улици, тротоари около болници, църкви и пощенски клонове. Измиването с дезинфектанти на улици и булеварди продължава, заедно с ежедневна дезинфекция на контейнерите за отпадъци.

Фандъкова отчете още и доставката на хранителни продукти и топъл обяд на социално слаби хора и хора с много ниски доходи.

Всекидневно осигуряваме храна на повече от 3000 души на територията на цялата община, като този обем всяка седмица се увеличава. В него се включва работата на общинския "Социален патронаж" с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 човека. Доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се, поясни кметът.

По думите й всеки ден над 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат нужда до дома им, без да се налага да излизат. Според нея това е един от начините да се ограничи излизане на възрастните, които са най-рисковата група за заразяване и тежко протичане на заболяването.

Фандъкова уточни, че за тези дейности се грижат 41 служители на дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 служители на дирекция "Транспорт", 200 служители на общинското предприятие "Социален патронаж", 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

Само за няколко седмици над 280 граждани се записали за доброволци към Столична община. До момента над 140 от тях са се включили в помощ на екипите на различни етапи, според времето, с което разполагат.

Фандъкова обясни още, че е организирано тестване на 792 лекари и служители, които работят на първа линия. 509 лекари и медицински персонал от общинските 5-а, 4-а и 2-а градски болници са преминали през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започват и тестване на служителите на Столичен инспекторат.

При тестването са установени положителни 4 души медицински персонал, а 6 съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR.

В последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори от градския транспорт. Служителите не са на работа вече повече от 10 дни и са в добро състояние. Установени са контактните лица и от направените тестове няма установени положителни, разясни още столичният кмет.

Тя е поискала от Щаба водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Първо щели да започнат с водачите, които не са отделени от пътническия салон в кабини. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водача на наземем градски транспорт.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 хил. лв., който ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, които работят с пациенти с коронавирус.

За това кратко време създадохме отделен сайт с полезна информация за гражданите, създадохме "вайбър" група на София, в която всеки ден публикуваме важна информация за гражданите, свързана с мерките за ограничаване на заразата с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център, поясни кметът.

По думите й вече е създаден и механизъм за кандидатстване за първи клас изцяло онлайн със служебна проверка на всички нужни удостоверения.

Фандъкова подчерта, че подготвят актуализация на бюджета на общината, която ще бъде представена след великденските празници.