Ще бъдат финансирани всички 2022 договора по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, сключени през 2016 г.

МРРБ отрече да е замразило програмата за саниране
Обновена

МРРБ отрече да е замразило програмата за саниране

Сключените договори били финансово гарантирани

Това стана ясно след среща на ръководството между Националното сдружение на общините /НСОРБ/ и служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. В срещата участваха и представители на Българската банка за развитие /ББР/.

Кметовете съобщиха за множество случаи на забавяне при анексиране на договорите за целево финансиране. От страна на банката увериха, че се работи по въпроса с анексите. Стана ясно също, че банката има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно.

За останалите 2312 сдружения, които са внесли искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата с решение на Народното събрание.

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране
Обновена

Кметове искат незабавно размразяване на програмата за саниране

НСОРБ настоява за среща с регионалния министър

Програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради започна първия си етап през 2015 г. Това включваше осигуряване на ресурс за саниране на панелни жилища в страната, предимно с конструктивни проблеми. Следващият етап предвижда саниране на тухлените жилищни сгради, след което Програмата трябва да приключи с обновяване на еднофамилните къщи.

МРРБ замразява програмата за саниране

МРРБ замразява програмата за саниране

Нови договори няма да се сключват, докато не се изплатят старите

В срещата в Министерство на регионалното развитие участваха заместник-председателите на Управителния съвет на НСОРБ Иво Димов, кмет на община Димитровград и инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, както и членовете на УС: кметът на община Благоевград Атанас Камбитов, кметът на община Монтана Златко Живков, кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, кметове и заместник-кметове на общините Бургас, Горна Оряховица, Баните, както и изпълнителния директор и парламентарния секретар на Сдружението.

Спешната среща бе по инициатива на Управителния съвет на НСОРБ.