Жители на пернишкото село Дивотино алармират, че фирма за добив на въглища превзема нивите им, без да се допита до тях, предаде bTV.

Заради ежедневното унищожаване на земеделските земи край селото местните излизат на протест.

По думи на собственик на земя в района багерите са започнали да копаят без предупреждение.

Въпреки че Министерството на енергетиката е дало концесия за добив на въглища, Станислав Станков от ведомството поясни, че тя дава право за добив на въглища, но не предоставя автоматично права над земите. Той обаче посочи, че институцията не е официално сезирана по отношение на Закона за опазване на земеделските земи.

От своя страна областният управител на Перник Ирена Соколова обясни, че концесионерът е длъжен да предприеме промяна на предназначението на земите. Това обаче не е направено, поради което вече е издадено наказателно постановление за фирмата концесионер "Мин Индъстри". След като постановлението бъде връчено, Министерството на енергетиката може да преустанови дейността на предприятието.

Представителят на фирмата концесионер Валери Манов призна, че са запознати с притесненията на хората от Дивотино. Според него недоволството на местните е свързано с шума и взривните работи, както и с проблемите със земеделските земи. Манов пожела Министерство на енергетиката да инициира среща на всички заинтересовани среди, за да бъде решен проблемът.

Всички искаме да върви бизнеса, да има работни места, но и да не бъдат нарушавани терените на хората, увери той и допълни, че фирмата има годишен работен проект, който се утвърждава от Министерството на енергетиката.