Тече финално изясняване на визуалната идентичност на жп гарата в Стара Загора. Това стана ясно от писмо на гражданска група за гарата, внесено вчера в ресорното предприятие НКЖИ. То е адресирано до генералния директор, както и до принципала Министерство на транспорта и до Община Стара Загора.

Писмото фиксира резултата от проведени срещи между граждански активисти, проектанти и изпълнители и изрежда постигнати в тях съгласия. Срещите пък дойдоха след личното ангажиране на министъра на транспорта Николай Събев с казуса и задействането на НКЖИ.

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Основният мотив за зелена гара далеч не е футболен

Очевидно, процедурата е задвижена, защото НКЖИ вече действа в посока преработване на проекта. Цветната част от фасадата на гарата вече се очаква да бъде в нюанс на зеленото. В писмото си до НКЖИ пък старозагорци искат входните надписи на гарата и централният надпис да са в още по-ярко зелен цвят, както и да се осъществи старата идея на НКЖИ в гарата да бъде обособено пространство за експозиция.

За момента исканията срещат разбиране от проектантите, но уточненията не се безпроблемни и се наложи да се пише и нарочното искане до генералния директор на НКЖИ.

Старозагорци не се отказват от зеления цвят за гарата си

Старозагорци не се отказват от зеления цвят за гарата си

Внесен е сигнал до Министерството на транспорта и съобщенията

Очаква се реконструираното приемно здание да бъде открито през месец май тази година. Междувременно се разрази дискусия за сроковете, както и за външния вид на постройката. В началото на ремонта бяха поети ангажименти тя да съдържа зелени елементи - каквото е знамето на Стара Загора. По-късно обаче тръгна изпълнение в други цветове и това предизвика поредица от декларации и дори протести. Стигна се до питане на народния представител Атанас Михнев към министър Николай Събев. След първоначално объркване от парламентарната трибуна, в крайна сметка Събев анонсира одит на ремонта и пред медии също се ангажира с изпълнение на обекта в срок и зелени цветове.

Идеята за преработване на проекта в зелено се подкрепя от все повече и повече жители на Стара Загора.

За един зелен орнамент и един позеленял министър

За един зелен орнамент и един позеленял министър

Първан Симеонов разказва "как се прави политика в България" и как някой някъде може да пусне министър по пързалката