Първан Симеонов, познат преди всичко социолог от "Галъп интернешънъл", в лично качество коментира във фейсбук ситуацията, в който се оказва каузата, за която работи - запазването при ремонта на гарата като емблема на родния му град Стара Загора на орнаменти със зелен цвят.

Казусът е стар и за него не веднъж до този момент news.bg е писал. Вчера в пленарна зала народният представител Атанас Михнев зададе въпрос на новия министър Николай Събев по темата. Знаково депутатът дойде и в зала шалче на футболния клуб "Берое", за който също в момента се очертава сложна ситуацията със спирането на финансирането на отбора. Освен всичко друго за цвета на гарата имаше сигнали, миниподписки, а и протест.

Старозагорци не се отказват от зеления цвят за гарата си

Старозагорци не се отказват от зеления цвят за гарата си

Внесен е сигнал до Министерството на транспорта и съобщенията

Самият Първан Симеонов определя случилото се вчера като "забавна история за механизмите на политиката у нас". Или пък като отмъщение от страна на подчинената му администрация спрямо новия министър, особено след като е направил смяна на ръководството на НКЖИ.

Отговорът на министър Николай Събев вчера от трибуната на парламента може само да озадачи запознатите с казуса, убеден е Първан Симеонов.

"Защото министър Николай Събев снощи даде от трибуната на парламента отговор, който, меко казано, ме озадачи и може да дискредитира самия министър. И смятам, че по-скоро някой го е подвел."

Няколко абсурдни неща от отговора на министъра:

Гарата се бавела, защото била паметник на културата. Това е толкова съмнителен аргумент, а Първан Симеонов се пита дали дали министър Събев не е имал предвид гарата в Нова Загора (около която също има казус и то по-тежък). "За съзнателната ми старозагорска деятелност от десетилетия, така и не ми е хрумнало, че соцсграда по типов проект от 70-те може да е паметник на културата, но... никога не е късно да научиш нещо ново. Или да станеш за смях. Не знам кой за какво ще става."

Реакцията на министър Събев от последните минути: Благодаря за незабавната реакция. Много помогна. С подалия тази информация се разделяме. Започваме одит по този обект на НКЖИ. Ще бъдете информирани за развитието.

Министърът заявил/или прочел от написания отговор, че проектът за реконструкция бил гласуван в Общинския съвет. Може би се е имало предвид, че е съгласуван, но Първан Симеонов не смята, че нито едно от двете са направени всъщност, тъй като става дума за държавна, а не общинска сграда. А и в състоялите се обществени обсъждания в залата на общинския съвет старозагорци и искането им за зелен цвят е било подкрепено от местните власти.

Трето твърдение от отговора на министъра: С новата боя проектът щял да се оскъпи сериозно. Забележете, става дума за цвета на - единствено - три портала и нещо като една четвърт стена. Толкова! От тях вече боядисана е само стената. Колко да се оскъпи изпълнението!?

Първан Симеонов отново припомня, че пред медии е обещано за няколко цветни петна по фасадата на гарата да са в зелен цвят, но после изпълнителите са се отметнали от обещанието си. И не че това е най-важното в този момент, но е показателно.

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Основният мотив за зелена гара далеч не е футболен

Първан Симеонов разказва всичко това, за да стане ясно "как се прави политика в България" и как някой някъде може да пусне министър по пързалката. Или как по пътя на добрите намерения министър може да стъпи накриво.

"И представете си, става дума за такава дреболия като цвета на гарата. А дори не ми си говори колко ядно звучеше снощи друг министър, когато говореше за съдбата на "Берое" (пак в отговор към Атанас Михнев). Не че не беше прав за много неща. И не че няма песпектива и в други вчерашни парламентарни идеи за старозагорския регион - за съдбата на мощностите в Маришкия басейн.

Перспектива има, но трябва доста да се внимава как нещата се обясняват. Защото само за вчерашното парламентарно заседание, хората в моята родна Стара Загора получиха три леки шамара - с гарата, с клуба и с мариците. От неумела комуникация. Или друго?"