Сигнал до Министерството на транспорта и съобщенията е бил внесен за съдбата на гарата в Стара Загора. Искането е да бъде спазен ангажиментът и гарата в града да носи във фасадата си емблематичния зелен цвят от знамето на Стара Загора. Поводът за писмото са променени срокове за изпълнение на обекта. Вместо през отминалия октомври, гарата вече се предвижда да бъде завършена през месец май 2022 г. - според табелата на самия обект.

В сигнала се отбелязва, че освен това, реконструкцията се бави - видно от заложените и променени по информационните табели срокове. Междувременно, неясно защо, от общината е затворен и един от подлезите, който свързва новореконструираната Станционна градина с подлезите, които водят към индустриалната зона на града и дават възможност за пешеходна връзка.

Призоваваме да направите необходимото - докато все още има възможност - изпълнението да се фокусира върху акценти в идентичността на града. А също: да обезпечите срочното изпълнение на обекта - за да могат старозагорци най-после да имат пълноценна гара, пишат в сигнала.

Само за броени дни 150 старозагорци са се подписали, а сред тях личат и знакови имена като култовия футболист на "Берое" Ваня Джаферович, както и на изпълнителния директор на "Берое" Илко Русев, общински съветници, адвокати, инженери, журналисти, пожарникари, целият управителен съвет на софийския клуб на привържениците на "Берое", дори и божии служители.

Активистите са поставили въпроса и на ниво парламент, подготвят и мащабна подписка.

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Старозагорци напомнят за едно обещание на НКЖИ - гарата да е зелена

Основният мотив за зелена гара далеч не е футболен

Те отново припомнят и че при първата копка на обекта е бил поет ангажимент цветните акценти във фасадата на старозагорската гара да са в зелен цвят. За момента обаче това не се случва - въпреки обществени обсъждания заедно с местната власт. В началото на есента имаше и нови анонси от страна на НКЖИ, че все пак ще ползва зелени елементи. Старозагорци участваха и в протести заедно с хората от Нова Загора, които пък пазят сградата на гарата си от събаряне.

"Добре знаете, че обществените сгради и пространства дават възможност да се създават такива градски легенди", завършват писмото си старозагорци.