Пети ден продължава гасенето на пожара в Рила в района на селата Самораново и Бистрица в община Дупница, за които беше обявено и частично бедствено положение. Огънят е обхванал площ от около 40 декара. В гасенето участват огнеборци, военнослужещи, горски служители и доброволци. Вчера се включи и военен хеликоптер.

"Огънят се е разразил в труднодостъпна местност. За да се достигне района на пожара - пътят е един час с автомобил и още около час и половина пеша. Огънят беше излязъл извън горската територия и беше навлязъл в алпийската част в понеделник. Затова използвахме военен хеликоптер, който направи седем облитания", съобщи шефът на регионалната дирекция на пожарната в Кюстендил комисар Светослав Георгиев в ефира на Нова телевизия.

Днес гасенето продължава с наземни екипи и с въздушната техника.

По думите на директора на Национален парк "Рила" Красимир Андонов пожарът все още не е локализиран. "Нашата цел е да го спрем, като прокопаем ивица, помагайки си с хеликоптера в горната му част. Полагаме всички усилия, за да не допуснем разрастването му", обясни той. В района на пожара, който гори в труднодостъпен район високо в планината, няма достъп за тежка техника, която да подпомогне а овладяването му. Андонов каза още, че пожарът е причинен от мълния.

Кметът на Дупница Първан Дангов увери, че няма непосредствена опасност за живота на хората в Самораново и Бистрица.

БНР информира, че пожарникари и доброволци гасят и днес пламналия вчера пожар във Вискяр планина в района на пернишкото село Расник. Засегнат е параклисът "Св. св. Петър и Павел" над селото.

Огънят в гората край варненскоро село Каменар е локализиран. Дежурни екипи са останали на място през нощта. 

Заради пожара между селата Дълбоки и Оряховица в община Стара Загора е обявено частично бедствено положение. Тлеят отделни огнища. Няма опасност за населението. И там са останали дежурни на място през цялата нощ.

Пожари пламнаха в Старозагорско, Пернишко и Варненско
Обновена

Пожари пламнаха в Старозагорско, Пернишко и Варненско

Хеликоптери се включиха в борбата с огъня край село Дълбоки и в Рила

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че в гасенето на пожара под Черни връх в Национален парк "Рила" и днес участват 20 военнослужещи от 3-ти механизиран батальон - Благоевград, от състава на Трето бригадно командване.

За втори ден в борбата с огъня се е включил хеликоптер Ми-17 на Военновъздушните сили (ВВС), който е излетял от авиобаза Крумово в 9.12 ч. тази сутрин.

Вчера с хеликоптера са извършени 8 водохвърляния над засегнатите участъци в Рила. С хеликоптер "Кугар" пък в понеделник за около 4 часа извършени 14 водохвърляния в района на пожара край старозагорското село Дълбоки.