В последните дни текат активни разговори между групата на "Продължаваме промяната/Демократична България/Спаси София" за разпределяне на властови порции в София.

Това заявиха общинските съветници от ГЕРБ преди началото на третото поредно заседание на Столичния общински съвет, което се опитва да избере председател на колективния орган, за да започне работа по същество.

Към момента се оформят два властови центъра в Столична община - единият около легитимно избрания кмет Васил Терзиев, а другия - около кандидатурата на ПП/ДБ/СС за шеф на СОС Борис Бонев, отбеляза Георги Георгиев от ГЕРБ.

"Неговото трудоустрояване в момента е залогът за това дали София ще има работещ общински съвет. Ако се смени (Бонев), ще седнем да разговаряме, но не можем да разговаряме с холограми, това не е "Маскирания певец". Трябва да знаем кой е той и най-важното - какво мнозинство стои зад него. Защото освен председателя на СОС също еднакво важна е ролята на мнозинството. (...) Формулата, когато ни бъде разкрита... Аз подозирам, че ще изгрее малка червена звезда до няколко седмици, да видим дали ще се случи. Ако това не се случи, отговорното поведение е да се отстъпи в името на града, а не да се поставя напред личното кариерно развитие", коментира той, като все пак отвори вратата за диалог с ПП/ДБ/СС, но при ясното условие името на Борис Бонев да не стои на дневен ред.

"Малка червена звезда" изобщо не е метафора, отговори на въпрос на News.bg Антон Хекимян, като даде пример изказвания от последните дни, че трябва да се разпредели властта в СОС. "Очевидно има разговори между ПП и БСП, но е важно да се отбележи, че ПП за пореден път не изпълняват обещанията си, този път очевидно към г-н Бонев, на когото са обещали да е шеф на СОС, но това явно няма да се случи."

Малко преди краткия брифинг на ГЕРБ пред медиите говори и Иван Таков от БСП, който увери, че и днес социалистите ще издигнат своя кандидат от предходните два пъти - Диана Тонова и няма да подкрепят Бонев.

А по актуалните общински въпроси - ГЕРБ се възмутиха от назначаването на уволнения вече от Фандъкова шеф на преработвателния завод за боклук, който е отстранен заради смъртен случай там, а е и осъден за подобен случай и назад във времето, когато е бил началник в "Кремиковци".

Настояват и за по-активна работа на екипите на общината по изчистване на множеството паднали дървета след обилния снеговалеж преди дни, както и за пълен отчет за свършеното.

Подобни искания отправи и Иван Таков, който иска подробен анализ на състоянието на общината и общинските дружества. Твърденията на ГЕРБ, че има вървящи договорки между БСП и ПП/ДБ/СС бяха категорично отхвърлени в последствие от Ваня Григорова. По думите й е имало само една-единствена среща между социалистите и "добрите сили" и то по настояване на БСП, при която са обсъждани единствено политики, като и дума не е ставало за име, което да застане начело на Столичния общински съвет. 

Припомняме, че СОС не успя да си избере председател от първите два опита. БСП и ГЕРБ категорично, заявиха, че няма да покдрепят кандидатурата на Борис Бонев.

Терзиев се надява СОС да заработи, но не се отказва от Бонев

Терзиев се надява СОС да заработи, но не се отказва от Бонев

До края на седмицата ще представи новия си екип